Evenimentul Zilei > Actualitate > Redactorul ȘEF de la Charlie Hebdo, reacție ACIDĂ la adresa românilor
Redactorul ȘEF de la Charlie Hebdo, reacție ACIDĂ la adresa românilor

Redactorul ȘEF de la Charlie Hebdo, reacție ACIDĂ la adresa românilor

Directorul și redactorul-șef al Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, a scris un editorial acid în ultimul număr al revistei franceze. În cadrul acestuia, francezul afirmă că românii, ca toţi europenii, nu au umor dacă s-au supărat pe Franţa în urma caricaturii ce o ironiza pe Simona Halep, după câștigarea Roland Garros.

”(..) Săptămâna trecută, România, care ne-a dat totuşi mari comici precum hazliul Mircea Eliade sau măscăriciul Cioran s-a supărat pe Franţa din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câştigase Roland Garros. La şaizeci şi unu de ani după crearea Comunităţii economice europene, descoperim cu oroare că europenii n-au niciun umor. În ciuda pactului oţel-cărbune, a CEEA (Comunitatea europeană a energiei atomice) şi a spaţiului Schengen, un mare şantier fundamental pentru construcţia europeană n-a fost încă lansat: Europa umorului”, scrie redactorul-șef al revistei franceze.

”Ca o circumstanţă atenuantă pentru români trebuie spus că nici părinţii fondatori ai Europei — Jean Monnet, Robert Schuman, De Gasperi sau Adenauer… — nu erau mari comici. După moneda unică europeană, vom crea oare într-o zi un umor unic european? Fiecare ţară îşi păzeşte cu stricteţe tradiţiile umoristice şi nu lasă Bruxelles-ul să le reglementeze. Umorul, care ar trebui să ne apropie, devine factor de discordie. Încă unul în Europa? Cine o va salva de la acest naufragiu umoristic? Migranţii de pe Aquarius? De ce nu? (…)”, a mai scris Riss.

Editorialul din ultimul număr al revistei a fost tradus şi postat pe blogul său de jurnalistul şi scriitorul Dan Alexe, cel care a prezentat pe reţelele de socializare caricatura ce o ironiza pe Simona Halep, publicată de Charlie Hebdo, săptămâna trecută.