Zece străini, între care şase cetăţeni americani, au fost opriţi când au dorit să plece din Egipt. Printre aceştia se află şi Sam LaHood, fiul secretarului pentru Transport, Ray LaHood.

Generalii care au preluat puterea în Egipt, după plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, anul trecut, au acuzat forţe străine că finanţează protestele contra lor.  

Străinii sunt reţinuţi în Egipt pe perioada unei investigaţii referitoare la organizaţiile finanţate de SUA, la care aceştia lucrau. Activiştii spun că ancheta este o tentativă de a-i reduce la tăcere pe criticii înăbuşirii protestelor de stradă.
Washingtonul cere ridicarea urgentă a restricţiilor

"Putem confirma că sunt câţiva cetăţeni americani care au ales să stea în sediul ambasadei din Cairo, în timp ce aşteaptă permisiunea din partea autorităţilor locale de a părăsi Egiptul", a spus purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Kate Starr. Washingtonul a criticat decizia egiptenilor de a investiga activităţile unor membri şi organizaţii ale societăţii civile din Egipt.

Interzicerea ieşirii din ţară a apărut după o percheziţie pe care autorităţile egiptene au făcut-o, în decembrie, la sediul mai multor grupuri pentru democraţie, susţinute din exterior. Printre acestea se numără Institutul Internaţional Republican şi Institutul Naţional Democrat, care primeau fonduri publice din SUA şi aveau legături cu cele două partide importante din America. Acestea au monitorizat desfăşurarea recentelor alegeri parlamentare .

Într-un apel făcut către conducătorul armatei, Hussein Tantawi, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a cerut ridicarea urgentă a interzicerii de călătorie, a anunţat Pentagonul.
Washingtonul a avertizat că SUA şi-ar putea revizui ajutorul acordat armatei egiptene, de aproximativ 1,3 miliarde de dolari anual, în cazul în care nu respectă drepturile ONG-urilor.