Metoda se bazează pe descompunerea deșeurilor în apă la temperaturi de peste 347 grade Celsius și o presiune de 221 atmosfere (așa numita apă supercritică).
Apa supercritică are proprietăți fizico-chimice unice, putând să descompună în mod activ materialele organice și să dizolve ușor materialele anorganice.
În acest fel, partea organică a materiei prime poate fi transformată în materii gazoase inflamabile ecologice, iar partea anorganică poate fi separată pentru o utilizare viitoare.
Echipa BGU a construit o instalație experimentală unde au fost testate diferite tipuri de deșeuri, precum resturi lemnoase, dar și produse secundare biodiesel care conțin glicerină.
Transformarea deșeurilor în combustibil este o soluție din ce în ce mai populară pentru a rezolva problemele deșeurilor și a energiei durabile.
Cercetătorii susțin că tehnologia este cu aproximativ 20% mai eficientă decât alte metode de producere a energiei verzi.
Aceștia au adăugat că noua tehnologie va începe în curând etapa pre-industrială, în care va fi înființată o fabrică pilot.