Cercetătorii avertizează! O boală înspăimântătoare din secolul trecut se întoarcere

Cercetătorii avertizează! O boală înspăimântătoare din secolul trecut se întoarcere

Oamenii de ştiinţă din Toulouse cred că au descoperit originea bolii cunoscută de publicul larg ca „boala vacii nebune”.

La jumătatea anilor '80 Regatul Unit a fost lovit de o criză sanitară fără precedent, aceea a „vacii nebune”. După mai mult de 7 ani de studii, cercetătorii de la INRA au demonstrat prin intermediul experimentelor că proteina care cauzează „scrapie atipică” (encefalopatie spongiformă endemică a oilor şi caprelor), numită prion, are capacitatea de a depăşi bariera de răspândirea spre alte specii de animale.

Pentru a obţine aceste rezultate, care au apărut în revista Nature Communication, cercetătorii au injectat în şoareci un prion bovin.  Rozătoarele  au dezvoltat efectiv encefalopatia spongiformă bovină în 95% din cazuri.

O patologie care poate fi, deci, transmisă omului, mai ales sub forma maladiei Creutzfeldt-Jakob

Pentru a evita epidemia, autorităţile au luat măsuri pentru a interzice hrana bovinelor cu făină animală, produse derivate din carcase şi organe de animale.

„Astăzi, lanţurile alimentare sunt protejate de aceste măsuri şi graţie acestora nu mai există cazuri de contaminare. Aproape că am reuşit să eliminăm encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune”, explică Olivier Andreoletti, veterinar şi patolog. Persistă doar cazuri sporadice de maladie, ca acelea care s-au descoperit în 2016 la Ardenne.

Dar riscul de epidemie există încă

„Mai există presiuni din partea producătorilor, din păcate, care ridică  problema de a revoca interzicerea reciclării carcaselor pentru a produce făina animală...Nu dăm noi lecţii, ci vrem să conştientizăm”, a continuat cercetătorul.

O posibilă cale liberă dată de Comisia Europeană pentru folosirea din nou a fainilor animale ridică probleme riscante. Fiindcă un lucru e sigur pentru echipa de cerecetători: „dacă reîncepem cu aceleaşi practici, vom avea aceleaşi efecte”, notează 20 Minutes.

Ne puteți urmări și pe Google News