Evenimentul Zilei > Social > Centrul de Zi OMENIA, oaza de linişte pentru pensionarii bucureşteni. Bătrânii croşetează pentru hăinuţe pentru copii
Centrul de Zi OMENIA, oaza de linişte pentru pensionarii bucureşteni. Bătrânii croşetează pentru hăinuţe pentru copii

Centrul de Zi OMENIA, oaza de linişte pentru pensionarii bucureşteni. Bătrânii croşetează pentru hăinuţe pentru copii

Există voci care, mânate de un cinism înfiorător, spun că societatea nu ar mai avea nevoie de bătrâni.

 Iar ceea ce se întâmplă cu persoanele de vârsta a treia din România, care sunt tratate de stat, par a confirma opinia rătăciţilor şi defini nivelul aproape de zero al demnităţii noastre sociale.

După o viaţă întreagă de muncă există bătrâni care au rămas singuri, cu o amărâtă de pensie, copiii fiind plecaţi la muncă în străinătate, fără medicamente şi cu din ce în ce mai puţine zile de trăit.

CARP OMENIA, oază de linişte

Tăcuţi, trişti, necăjiţi și disperaţi, se strecoară în linişte pe lângă noi, pentru a nu deranja. Pentru mulţi dintre ei, viaţa şi-a cam încheiat socotelile. Când neputinţele nu mai pot fi suportate, îşi adună de prin colţuri amintirile, hainele vechi de sărbătoare şi le scot la colţul blocului, pe o foaie de ziar, oferindu-le pe nimic posibililor clienţi.

Unii dintre ei ajung să întindă mâna pentru un colţ de pâine. Ei sunt bătrânii României din prezent. Părinţii şi bunicii noştri. O parte dintre aceştia sunt norocoşi. Mai mulţi pensionari ai Bucureştiului și-au găsit o oază de liniște în sânul familiei celor de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) OMENIA.

Îşi alină singurătatea participând la activităţi

La Centru de zi Omenia, bătrânii interacționează între ei preț de câteva ore, povestesc întâmplări din viața lor de zi cu zi, participă la cercuri de pictură, creație, mâini îndemânatice, cursuri de engleză. Nu stau nicio clipă. Învaţă să intre pe calculator ca să vorbească cu copiii plecaţi peste hotare.

În ultima perioadă, mai multe pensionare, membre ale asociaţiei OMENIA, au participat la târgurile din Bucureşti unde au făcut hăinuţe pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 5 ani. CARP „OMENIA” Bucureşti este o organizaţie obştească, de binefacere, creată prin asocierea voluntară a membrilor săi, cu scop de întrajutorare mutuală şi de protecţie socială.

Asociația CARP „Omenia” București este o asociație neguvernamentală, de întrajutorare mutuală și protecție socială pentru persoanele vârstnice, având în prezent peste 47.000 de membri.