Evenimentul Zilei > Actualitate > Centru social pentru adulţii cu dizabilităţi, inaugurat la Iaşi
Centru social pentru adulţii cu dizabilităţi, inaugurat la Iaşi

Centru social pentru adulţii cu dizabilităţi, inaugurat la Iaşi

Primul centru multifuncţional pentru adulţi cu dizabilităţi psihice şi mentale din judeţul Iaşi a fost inaugurat astăzi. Valoarea investiţiei se ridică la aproape 3,5 milioane de lei, iar proiectul implementat de Consiliul Judeţean Iaşi este finanţat din fonduri europene prin programul POR.

De serviciile centrului vor beneficia în următorii 20 de ani un număr de 600 de persoane. Primii beneficiari, 35 de persoane cu vârste între 18 şi 30 de ani, au început deja activitatea în cele trei ateliere ocupaţionale unde învaţă să facă colaje şi împletituri.
Timp de un an de zile, ei vor fi pregătiţi în centrul de zi de institutori specializaţi, în vederea reintegrării în societate şi în câmpul muncii.
"Beneficiarii vin zilnic în centru cu două microbuze pe care le-am pus la dispoziţia lor, programul începe la ora 8.00 şi se încheie la ora 16.00. Singurul lucru pe care îl plătesc este masa de prânz care costă 6 lei pe zi, dimineaţa primesc aici şi o gustare. Mulţi sunt şcolarizaţi, aici au însă ocazia să socializeze, să-şi cultiveze pasiunile, să cânte şi să recite poezii. Avem deja foarte multe solicitări din partea părinţilor persoanelor cu dizabilităţi, din păcate nu le putem onora pe toate. După un an de zile vom putea selecta o nouă serie de beneficiari, după ce terminăm perioada de pregătire cu prima serie", a declarat Georgeta Dumitrachi, directoarea centrului social educativ din Galata.
În afara centrului de zi, în imobilul situat pe strada Azilului nr. 1 va funcţiona şi un centru de pregătire profesională a personalului angajat în sistemul de protecţie de tip rezidenţial şi a asistenţilor personali.