Cele 10 probleme critice privesc țări și relațiile internaționale bilaterale. E vorba de Afganistan, Yemen, Etiopia, de jihadismul din Burkina Faso, de Libia, Statele Unite-Iran, Coreea de Nord, India și Pakistan, Venezuela, Ucraina.

La lucrările conferinţei participă 500 de politicieni proeminenți, inclusiv 35 de șefi de stat, printre care se află şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Aceasta este cea de-a 56-a Conferință de Securitate şi îşi încheie lucrările pe 15 februarie. China participă şi ea la lucrări. Wang Yi, consilier de stat și șeful diplomației chineze, a acceptat invitația președintelui Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger și a ministrului german de externe, Heiko Maas.

Zilele trecute, Wang Yi și Heiko Maas s-au întâlnit pentru „a cincea rundă” a dialogului strategic China-Germania privind diplomația și securitatea.

Unul dintre cele mai ”calde” subiecte de la acest summit este ruptura dintre Statele Unite și Europa, cu deriva protecționistă condusă de Trump. Prin urmare, un Occident mai puțin coeziv și mai vulnerabil.

Summit-ul, chiar dacă este organizat cu obiective politice menite să reechilibreze relațiile bilaterale extrem de tensionate, nu va obține rezultate concrete în cazul unor conflicte deschise. Analiștii și observatorii politici de la Munchen nu cred că tensiunea dintre Statele Unite și Iran poate fi disipată după asasinarea iranianului Qassem Soleimani, la Bagdad, Irak. Şi nici că proiectele nucleare din Coreea de Nord pot fi încetinite.