Evenimentul Zilei > Vremea > Cel mai crâncen avertisment meteo pentru decembrie! „O bombă polară” va face ravagii peste tot. S-a emis alertă
Cel mai crâncen avertisment meteo pentru decembrie! „O bombă polară” va face ravagii peste tot. S-a emis alertă

Cel mai crâncen avertisment meteo pentru decembrie! „O bombă polară” va face ravagii peste tot. S-a emis alertă

Pentru decembrie meteorologii prognozează ninsori abundente, ger și zone cu îngheț pe fondul unui avertisment de cod galben de aer polar care va cuprinde aproape toată Europa.

Meteoroilogii europeni anunță o masă de aer polar se va întinde peste continent și vor cădea ninsori însemnate şi îngheț. Mai precis, Met Office a emis trei avertismente de cod galben, însemnând întinderi mari de gheață în mai multe părți ale Regatului Unit, Ţara Galilor, coasta mării Nordului, Scoţia. Nici România nu este ocolită de aerul polar, potrivit ANM.

Meteorologii au emis alerte de cod galben în Europa și au avertizat că o masă de aer polar se va extinde deasupra celei mai mari părți a continentului

Potrivit AccuWeather, „Curenții de aer polar vin dinspre mare şi vor produce îngheț la sol iar drumurile dar şi zborurile în Europa vor fi afectate.

Aerul polar se va resimţi puternic dinspre Țara Galilor spre Țara de Vest (Wessex și Devon), apoi se va extinde spre coasta Mării Nordului, de la Scottish Borders (estul Northumberland) până la sud. Nici nordul Scoției nu scapă de aerul polar.

Vor fi semnalate ninsori și vânt cu mare intensitate iar în Marea Mediterană se va manifesta un ciclon extrem de puternic.  Zonele învecinate vor fi afectate de furtuni iar cantitățile de precipitații vor fi semnificative.

Iar pentru următoarele 48 de ore s-a emis o vertizare meteo de lapoviță, ninsori și vânt puternic pe continent.

Un nou vortex polar stratosferic va continua să se consolideze în luna decembrie

Vortexul va interacționa cu o anomalie puternică a vântului dinspre est aducând o iarnă mai rece ca de obicei în Europa. Dar aerul polar este doar o parte din povestea generală a iernii 2021/2022. Un alt factor major este vântul puternic. Această anomalie se numește Oscilația cvasi-bienală, cunoscută și sub numele de „Bătăile inimii atmosferei”.

În România, după două zile de încălzire, vremea se va răci brusc

Nici România nu scapă de aerul polar. Începând de vineri în jumătatea nordică a teritoriului se vor resimți temperaturi negative de până la -9 grade Celsius . Iar la munte va ninge viscolit.

Sâmbătă, răcirea vremii se va face simțită în toată țara. Vântul se va intensifica iar precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare vor cădea în mai multe zone joase. În București, primii fulgi de zăpadă ar putea să cadă în noaptea de vineri spre sâmbătă, anunța ANM.