În calendarul creştin ortodox, pe 13 iunie, sunt Sfinţii: Achilina şi Trifilie din Cipru. Nimic, în ”Kalendar”.

Fiind ziua de naștere a Președintelui României, eticheta familiei mele, de cinci generații, mă obligă să-i urez: ”La Mulți Ani! Cu sănătate, bunăstare, iubirea celor dragi și realizări durabile spre propășirea poporului român!”

Dragi lupi, padawani și hobbiți se întâmplă lucruri frumoase în lume. Pentru că nu este vorba despre tragedii, migranți, asasinate, incendii  sau revolte, nu sunt oglindite cât trebuie în presa noastră.

De 28 de ani, în Paris, are loc, de obicei, primăvara, sau vara, cel mai interesant și mai elitist eveniment ad-hoc, un fel de flash mob: cina în alb. Nimic politic, nimic social, nicio luare de poziție, niciun purtător de cuvânt, nicio declarați pentru presă, pur și simplu un eveniment făcut ca cei care participă să se simtă excelent.

Totul a început în anul 1988. François Pasquier, un promițător, pe atunci, șef de întreprindere, a avut ideea să invite câteva zeci de prieteni ”într-un loc frumos, un loc care să amintească de istoria Franței și a Parisului, un loc unde să luăm cina și să ne simțim excelent”. A ales, pentru prima dată, Bois de Boulogne.

Era primăvară și François Pasquier tocmai se întorsese dintr-o misiune de afaceri de doi ani în Polinezia franceză. Revenea seara, din Parisul supraglomerat, spre casa lui, undeva, în jurul orașului luminii. Drumul lui trecea prin Bois de Boulogne. Îmbulzeală, mașini peste mașini, opriri dese, claxoane și poluare. Enervat la culme François s-a uitat în natură, în pădure. Acolo, la o masă albă, îmbrăcați numai în alb, cu pălării pe cap, doi bătrânei își luau cina, zâmbind și privindu-se, cu dragoste, ochi în ochi. François Pasquier a rămas cu ochii holbați la ei, în mijlocul șoselei, claxonat cât se putea de niște demenți din spatele lui. Contradicția era imensă, între vulgaritatea, foșgăiala și nimicul șoselei și grandoarea naturală a celor doi. Atunci, m-am gândit, mărturisește François Pasquier că cei doi reprezentau cum trebuie să fie lucrurile, normale, naturale, frumoase, iar noi, de pe șosea eram cum nu trebuie să fie lucrurile. M-am hotărât să ofer prietenilor mei o seară de vis, după exemplul celor doi înțelepți îmbrăcați în alb. Mi-am invitat toți prietenii în Bois de Boulogne!   Și, ca să se recunoscă între ei, Pasquier a cerut tuturor prietenelor și prietenilor să se îmbrace în alb, numai în alb, complet, de la pantofi la pălărie. Pentru că, de la prima ediție, eleganța, eticheta franțuzească a trebuit respectată: ”SVP, chapeaux pour les femmes et les messieurs!” Unii se întâlneau pentru prima dată, știții domniile voastre, prietenii prietenilor, sunt prietenii mei!

De 28 de ani ”cina în alb” este și un examen. Oare o să fiu invitat și eu, la cina în alb, se întreabă fiecare parizian care contează. Pentru că nu trebuie să fii bogat sau celebru, ca să fii invitat la cina în alb. Sunt altele, criteriile. M-aș hazarda să spun că cina în alb reunește pe francezi. Pe domni respectabili și femei frumoase, cum am văzut eu, la Paris, în 1970.

Miercurea trecută, 8 iunie, în piața Vandôme, în fața Hotelului Ritz, a avut loc cea de a 28-a ediție a cinei în alb. Au participat mai mult de 7.000 de persoane. Secretul este absolut, în ceea ce privește locația. Se dezvăluie invitaților cu câteva ore înainte. ”Le Diner en Blanc” marcă înregistrată, are o organizare aproape militară. Au ”oameni de ordine”, o poliție proprie, de o calitate ireproșabilă. Nu pot intra în spațiul respectiv decât cei invitați. Niciun jurnalist nu a putut răzbate. Poliția adevărată protejează pe cei în alb. Nu a existat, niciodată, niciunde, nicio imixtiune a poliției în desfășurarea unei cine în alb. Poate unde este ceva frumos, ceva respectabil, ceva pur franțuzesc!

Mai multe orașe au preluat cina în alb, la început în Canada francofonă, apoi cam peste tot, până și în Australia. Dar, cei care organizează, acolo, trebuie să respecte regulile franțuzești. De exemplu, fix la ora 12 noaptea, cina în alb se sfârșește și se strânge totul, până la ultimul muc de țiagretă. Locul cinei în alb rămâne mai curat ca înainte!

De la ediția 2016 nu au apărut încă înregistrările oficiale, așa că vă ofer înregistrarea cinei în alb din anul 2015 care a avut loc în grădinile de la Palais Royal, în fața Ministerului Culturii și a Consiliului de Stat:   

În Orient umbla o vorbă: ”cei care contează sunt slabi și se îmbracă în alb”. Cred că François Pasquier știa vorba aceasta.

Sper, cu nevinovăție, că peste mulți ani, poate zeci de ani, dacă nu o sută, Bucureștii să aibă elita respectivă ca să poate organiza o cină în alb. Până atunci să așteptăm ziua de mâine, pentru că, nu-i așa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC    Te cam agiţi ca să rezolvi nişte situaţii urgente. Ai și mai mult de lucru, este o zi densă. Dar, planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai şi timp liber, relaxarea este obligatorie! Astăzi evită noul şi mulţumeşte-te cu soluţiile verificate. O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zîmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se vor aranja de la sine. Dacă conduci, mașina, nu o firmă, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

TAUR    Nu ezita să te ocupi de ceva nou, o pasiune, un hobby, ca să mai colorezi cenușiul existenței. Ar trebui să faci o alegere importantă pentru viitor, sau e vorba despre trecerea unui „prag”. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi. Domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Poate cea mai favorabilă zi a săptămînii în acest domeniu, al sentimentelor.  Cheltuielile făcute astăzi le vei numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate.  

GEMENI   Astăzi nu te repezi, fii calm şi concentrează-te!  Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. Eşti mai ascuţit la minte decât de obicei, dar şi la ironii. Totuşi, ai un umor excelent! Femeile revin din nou pe primul plan, de orice sex şi orientare sexuală ai fi – sau este vorba de ceva feminin, în orice caz. Moda? Poate! Sau/şi o rugăminte a unei femei – este bine să-i dai curs şi să ajuţi atâta cât poţi. Încă o dată ziua este favorabilă, dar atenţie la proiectele pe termen foarte lung, care nu sunt bine aspectate, aşa că nu te omorî degeaba pentru o cauză deja pierdută. Sunt şi cazuri din acestea!

RAC  Activități numeroase, evenimente multiple. Lucrurile se cam amestecă astăzi şi tu trebuie să le descurci. Ești mai îndemânatic decât de obicei, ceea ce ar trebui să te slujească în terminarea lucrurilor. Astăzi poţi să abordezi cu succes schimbări, mai ales în domeniul social. Astăzi este, sau poate fi, ziua destăinuirilor. Conjunctura astrologică îţi conferă un dar, dacă se poate spune aşa, a comunicării aproape telepatice şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date, de tot felul. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun.

LEU    La serviciu, dar şi în familie, cooperează deschis şi stabileşte mai întâi, clar, priorităţile. Astăzi nu te grăbi, nu sări peste etape, nu o lua pe ”scurtături”, scopul nu scuză mijloacele! Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi. Dragostea este mediocru aspectată, de fapt, nicio surpriză. Păstrează-ţi calmul şi zâmbeşte şi totul o să fie bine! Steaua Vega iţi indică astăzi o zi în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovada de inspiraţie, atât în relaţiile de familie cât şi în afaceri.  

FECIOARĂ    Noi idei îţi ocupă gândurile şi te motivează. Domneşte o tensiune în legătură cu termene sau examene. Întrebări incomode la serviciu, sau acasă, zâmbeşte şi schimbă vorba, evită răspunsul! Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile.  Călătoriile sunt din nou bine aspectate dar numai cele diurne, în timpul zilei. Stelele arată un drum, dar este lăsat la latitudinea ta. Întotdeauna în viaţă suntem între Destin şi Liberul Arbitru. Dacă, totuşi, eşti pe drum, sau pleci la drum, atenţie la bagaje şi la bani, fie că sunt în portofel, sau pe card!   

BALANŢĂ   Probabil că săptămâna pe care o începi astăzi îți poate aduce clarificări și chiar rezultate. Totuşi, astăzi, nu reacţiona imediat, lasă-ţi un timp de gândire să vezi dincotro bate vântul! Astăzi poţi să dai curs cu curaj intereselor proprii. Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii. Norocul îţi surâde astăzi. Ai, însă, o singură şansă, aşa că mai bine concentrează-te să nu ratezi!

SCORPION   Așteaptă până mâine! Astăzi, lasă-te purtat de intuiţie! Plutesc noutăţi în aer, la serviciu şi acasă, trebuie să găseşti întrebările potrivite, pentru ca să primești răspunsuri clare. Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională sau de propria bucătărie, grădină sau balcon. După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte probleme. Pe plan emoţional, în amor tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. O zi obositoare pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi.

SĂGETĂTOR     Astăzi ai o imaginație fabuloasă și un spirit aventuros, ceea ce te poate antrena către trăiri noi. Vezi tu dacă e bine, mai târziu. Carpe diem, nu te lăsa niciodată amăgit de mediocritate! Ziua de astăzi prezintă un prilej benefic şi chiar profitabil.  Cu toate că este întârziat de Saturn, nu este un prilej de scăpat!  O nouă idee de afacere, o propunere interesantă sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoie unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât mai ales, raporturile cu partenerii tăi, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale?

CAPRICORN   Paradoxal, eşti gata să îţi asumi unele riscuri. Influenţă lui Pluton, planeta plutocraților, va dura până în 2023, aşa că trebuie să faci avere până atunci. Dar, timpul trece repede! Cu Luna favorabilă ai mai multă intuiţie decât de obicei. Sau pur şi simplu eşti obligat de activitatea zilnică să ghiceşti ce se întâmplă. Astăzi programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, adică în țara lui Caragiale: „asta-i via, asta-i gara!” Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate.

VĂRSĂTOR   Nicio planetă în zodie, nicio planetă în opoziție. Atitudinea unor persoane din jurul tău, te surprinde, plăcut. Găsești ajutor și înțelegere acolo unde nu te așteptai. O zi cu revelații. Noi situaţii şi proiecte apar astăzi şi sunt de genul care solicită atenţia ta imediată. Ziua este dinamică şi densă, de aceea nici nu ştii cînd va trece. O veste bună de departe şi o dezamăgire minoră. Toată ziua, dar mai ales la prânz şi pe seară – atenţie sporită la cheltuieli şi la promisiunile făcute. Eşti înclinat emoţional să faci cheltuieli foarte mari (gîndeşte-te de două ori înainte de a băga mîna în buzunar). Mercur  nu te favorizează în comunicare : vorbeşti cu o mulţime de oameni, faci liste şi strângi date – dar nu finalizezi nimic, exceptând relaţia cu autorităţile.  Nişte vitamine, crom şi zinc plus “rădăcină de viaţă lungă” – nu ar fi o idee rea!

PEŞTI    Azi nu te lăsa invadat de interesele altora, pune lucrurile la punct, cu claritate. Neptun în domiciliu, în zodia ta, te ajută să-ți slujești mai bine cele stabilite de tine, pe termen lung. Configuraţia celestă arată şi o întărire a voinţei proprii şi faptul că aştepţi sau urmăreşti dezvoltarea unei situaţii. În general favorabilă. Trebuie doar să-ţi manifeşti interesul cu o fermitate nedisimulată amestecată însă cu detaşare, aşa cum făceau nobilii pe timpuri.  Eşti pus in faţa unei decizii. Daca ai fi bancher aş zice că este portofoliul de credite, dacă ai fi politician ar fi o noua strategie de imagine, daca ai fi un tycoon al mediei ti-aş spune ca este vorba de grila de programe. Dacă eşti ca mine, un sărăcan, acolo, atunci poate că te gândeşti la ce să renunţi în cursa pentru supravieţuire. Atenţie! Decizia ta conţine un ghimpe şi nu este unul de… trandafir.  Analizeaza cu atenţie!

Te-ar putea interesa și: