CEDO îi dă dreptate unui fost colonel SIPA

CEDO îi dă dreptate unui fost colonel SIPA

Statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să-i plătească unui fost colonel din cadrul Serviciului Independent de Protecţie Anticorupţie (SIPA) Cluj suma de 2.000 de euro daune morale şi alţi 200 de euro cheltuieli de judecată.

Floricel Vitan a fost arestat în luna decembrie 2000 pentru luare de mită de la Gabor Lajos, bulibaşa ţiganilor. Pentru că l-a găsit vinovat, Curtea Militară de Apel Bucureş ti a dispus condamnarea colonelului Vitan la patru ani de închisoare cu executare. După un proces care a durat câţiva ani, CEDO a ajuns la concluzia că, în cazul lui Floricel Vitan, procurorii, în speţă fostul şef al Parchetului Militar Cluj şi ulterior procuror general al României, Ilie Botoş, nu i-au respectat prezumţia de nevinovăţie.

De asemenea, judecătorii de la CEDO au mai stabilit că, la Penitenciarul Jilava, lui Floricel Vitan i-a fost violată corespondenţ a fără acordul prealabil de către comandantul închisorii. „Acum trei ani, statul român a încercat să rezolve amiabil problema cu noi, dar nu am fost de acord. Ne-au oferit 3.000 de euro, dar nu au contat banii. Am vrut ca adevărul să triumfe“, a spus Adriana Vitan, soţia fostului comandant.

Ne puteți urmări și pe Google News