La 3 februarie ministerul rus al Apărării a notificat un contract pentru producerea a trei prototipuri ale PAK-DA, un bombardier strategic de nouă generație.

„Caracteristicile aeronavei au fost convenite, au fost semnate toate documentele contractuale necesare pentru producția de eșantioane, iar etapele pregătitoare ale proiectării sunt în curs”, a declarat pentru presă Alexei Krivoruciko, adjunctul Apărării.

Asamblarea primului prototip al noului bombardier strategic „stealth” PAK-DA a demarat, a declarat o sursă din sectorul rus al apărării pentru agenția TASS.

„Compania aeronautică unificată (OAK) va fi responsabilă de producerea componentelor pentru celulă. Elaborarea documentației de proiectare operațională este completă, livrarea materialelor a început”, a declarat sursa respectivă.

O altă sursă, citată de Opex 360, a declarat, tot pentru TASS, că construcția cockpitului era deja în curs. „Asamblarea finală a aeronavei va fi finalizată în 2021”, a adăugat sursa citată.

În februarie, Krivoruciko a declarat pentru Russia Today că motorul avionului PAK-DA, dezvoltat de JSC Kuznețov, ar trebui să fie în curând gata pentru o campanie de teste.

Dezvoltat de către biroul de studii Tipolev, PAK-DA este primul bombardier strategic conceput în Rusia după sfârșitul Războiului Rece.

Potrivit datelor comunicate de responsabilii ruși, acest aparat (care se pare că va fi subsonic), va avea o rază de acțiune de aproximativ 12.000 km, cu o capacitate de a rămâne în aer timp de 30 de ore.
Bazat pe tehnologia „invizibilă” (stealth), avionul are forma unei „aripi zburătoare”, la fel ca rivalii americani B-2 și B-21, și va putea transporta felurite arme și muniții, între care și arme hipersonice.

Prototipurile PAK DA vor fi supuse unei campanii de testare preliminară, între 2023 și 2025. Producția în serie ar putea începe în 2027.

 

 

foto: Opex 360