În acest context, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, să fie convocat, vineri, la sediul MAE, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat, în contextul declaraţiilor de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus.

Potrivit MAE, secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menţionarea Federaţiei Ruse în Strategia Naţională de Apărare a României nu ar trebui să constituie „un motiv de surprindere”, acesta fiind efectul „comportamentului cunoscut” al părţii ruse în regiune din ultimii ani.

„Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul poziţiilor comune adoptate la nivelul NATO şi Uniunii Europene”, precizează MAE.

Partea română, a mai transmis MAE, a arătat că „ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoţită şi de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menţionate a Federaţiei Ruse”.

Neculăescu a precizat că Noua Strategie Naţională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democraţiei, stabilităţii, păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu sistemul internaţional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, „documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de ataşament faţă de valorile euro-atlantice şi dreptul internaţional”.

MAE reafirmă, în acest context, că „un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condiţiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”.

Rusia sfidează Apărarea România: ”Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova a mai declarat, joi, că includerea Rusiei printre „sursele problemelor globale” nu este ceva nou, a spus ea. „În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar „faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a afirmat Zaharova.

„Este evident că noua versiune a Strategiei române va fi folosită pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi SUA în regiunea Mării Negre. Astfel, Bucureştiul în loc să devină ‘furnizor de stabilitate’ îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere”, a afirmat Zaharova, într-o conferinţă de presă.