Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce vrea Marina SUA să facă acum cu submarinul care a lovit un munte subacvatic în Marea Chinei. E o decizie dificilă!
Ce vrea Marina SUA să facă acum cu submarinul care a lovit un munte subacvatic în Marea Chinei. E o decizie dificilă!

Ce vrea Marina SUA să facă acum cu submarinul care a lovit un munte subacvatic în Marea Chinei. E o decizie dificilă!

În timpul unei operațiuni din Marea Chinei de Sud, USS Connecticut a lovit un munte subacvatic care nu figura pe hărți. USS Connecticut, unul dintre cele trei submarine cu propulsie nucleară ale Marinei, din perioada Războiului Rece, a creat multe speculații în mediul online după ce a lovit acel obiect.

O declarație emisă de Flota a 7-a SUA spunea că „Investigația de comandă pentru USS Connecticut (SSN 22) a fost transmisă comandantului Flotei a 7-a SUA pentru revizuire și aprobare. Ancheta a stabilit că USS Connecticut a dat peste un munte subacvatic neexplorat în timp ce opera în apele din regiunea Indo-Pacificului.”

Raportul inițial nu a specificat ce anume a lovit submarinul. O fotografie, publicată recent de Marină, susține că submarinul ar fi lovit acel munte. Rămâne totuși neclar cât de avariat este submarinul în urma accidentului.

Cu toate acestea, un astfel de submarin este greu de reparat. Într-o audiere a Comitetului privind modernizarea și optimizarea submarinului, secretarul adjunct al Marinei, Frederick J. Stefany, le-a spus parlamentarilor că „Dacă vom ajunge să reparăm submarinul într-unul dintre șantierele noastre navale, acest lucru ar provoca probleme și celorlalte șantiere.”

Reparația susținută de Marina SUA

Membrul Comitetului, Joe Courtney, a fost de acord cu această declarație în timpul audierii, deși a subliniat că Marina ar trebui să se ocupe de aceste reparații, având în vedere capacitățile unice ale submarinului. „În acest moment, submarinul se află în Guam”, a declarat acesta. „Submarinele de atac au fost întotdeauna lăsate deoparte, însă un submarin ca USS Connecticut este extrem de valoros pentru misiunile din acea parte a lumii.”

Acest tip de submarin face parte dintr-o clasă mică de submarine, existând doar trei astfel de modele. Sfârșitul Războiului Rece a pus capăt nevoii unor astfel de submarine avansate și scumpe. Însă, având în vedere dimensiunea acestuia, se pare că Marina SUA ar fi dispusă să investească bani în repararea USS Connecticut, mai ales având în vedere capacitățile unice ale submarinului, au declarat cei de la National Interest.