Editura Evenimentul si Capital

Ce vor să facă miniştrii lui Grindeanu cu banii ţării

Autor: | | 1 Comentarii | 629 Vizualizari

EVZ a analizat proiectele de buget ale principalelor ministere şi vă prezintă cele mai importante planuri pe care le au pentru anul în curs sau până în 2020

Mai mulţi bani pentru construcţia de drumuri

Ministerul Transporturilor are unul dintre cele mai generoase bugete în acest an, de 13,7 miliarde de lei, cu 45% mai mult decât în 2016, bazându- se însă şi pe absorbţia de fonduri europene.

 • Pentru construcţia de autostrăzi şi centuri ocolitoare sunt prevăzute 4,3 miliarde de lei (faţă de 1,74 miliarde de lei în 2016).
 • În schimb, se reduc la jumătate fondurile pentru reparaţii şi întreţinere a infrastructurii rutiere, la 304 milioane de lei.
 • Pentru dezvoltarea infrastructurii de căi ferate şi modernizare staţii sunt prevăzute alte 4 miliarde de lei, aproape dublu faţă de anul precedent. Şi aici, însă, scad banii pentru reperaţii.
 • Pentru dezvoltarea infrastructurii fluviale şi maritime sunt alocate 615,8 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2016.
 • Pentru creşterea capacităţii aeroportuare sunt prevăzute 85 milioane de lei.
 • Programul de reabilitare şi modernizare a metroului Bucureşti ar putea primi suma de 1,5 miliarde de lei (faţă de 1,05 miliarde de lei preliminate pentru 2016).
 • Alte 1,48 miliarde de lei sunt prevăzute pentru subvenţionarea transportului feroviar de călători

Subvenţii pentru angajarea tinerilor şi a ucenicilor

Ministerul Muncii are cel mai mare buget dintre toate instituţiile statului, de 36,7 miliarde lei, în creştere cu 2,5% faţă de anul precedent. Ca strategie până în 2020, Ministerul are în plan să introducă următoarele programe:

 • „Prima chirie”, care se adresează familiilor cu venituri sub 5.000 lei/lună. Programul, aprobat deja în Guvern, va consta în subvenționarea chiriei și utilităților reprezentând 75% din costul acestora, dar nu mai mult de 900 de lei/lună pentru fiecare angajat care își găsește un loc de muncă la o distanță de 50 de km față de locul de reședință.
 • „Primul salariu”, care urmăreşte stimularea absolvenților de facultate, prin garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de 3 ani și prin subvenționarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială. Condiţia este ca angajarea să fie menținută timp de cinci ani.
 • Stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de ucenicie, prin creşterea sumei acordate angajatorului în cuantum de 1.125 lei/ lună.
 • Din 2018, firmele vor primi din partea statului 1.000 euro per angajat pentru internshipul transformat în contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, cu condiţia menţinerii angajatului cel puţin 2 ani.

Ciclu nuclear integrat

Ministerul Energiei are obiective puţine. Printre ele, menţinerea ciclului nuclear integrat în România, prin realizarea unor investiţii noi în cadrul Fabricii Feldioara aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi deschiderea de perimetre noi. Instituţia va acorda CNU suma de 14,8 milioane de lei, care au rămas de dat dintr-un împrumut de 62 milioane de lei, aprobat anul trecut. Alte 200 milioane de lei vor merge la închiderea a două mine de huilă.

500 de creşe şi grădiniţe noi

Educaţia are de suferit după ce bugetul alocat în 2017 este mai mic cu 7,9% decât cel cheltuit în 2016. Cu toate că sunt promise creşteri salariale de până la 15%, bugetul alocat Ministerului a fost redus şi la capitolul ,,cheltuielile de personal”. Toate aceste măsuri au stârnit un val de reacţii negative din partea profesorilor care cer 6% din PIB. Printre priorităţile avute în vedere în acest an se află demararea construcţiei pentru 500 de creşe şi grădiniţe.

Turism: România la Bollywood

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI