Cine este “Boris”? 
Numele complet este Alexander Boris de Pfeffel Johnson (cunoscut ca “Boris” în mass-media și publicului britanic). A crescut în viața publică britanică când a fost primar al Londrei (din 2008 până în 2016), deși el fusese membru în Parlament (deputat) din partea Partidul Conservator din 2001, după o carieră tumultoasă ca jurnalist.
Johnson s-a născut în New York și a avut cetățenia americană dar și britanică până în 2016. Are o istorie “colorată” cu legături către Aristocrația europeană și britanică: este descendent al familiei regelui George al II-lea al Marii Britanii.
Johnson a studiat la prestigioasa școală privată a Colegiului Eton și apoi la Universitatea Oxford și a fost jurnalist înainte de a intra în politică. Cariera sa în mass-media a fost încurcată şi plină de controverse… a fost şi concediat din cauza faptului că a inventat o declaraţie despre viaţa personală a regelui Eduard al II-lea şi a atribuit-o unui istoric. Ulterior, a lucrat ca jurnalist la Bruxelles… făcându-se remarcat pentru relatările sale eurosceptice cu privire la Comisia Europeană.
După demisia fostului prim-ministru David Cameron după referendumul rezultat în iunie 2016, Johnson a fost numit ministru de Externe în guvernul Theresa May. El a demisionat din această poziție în 2018, în semn de protest față de abordarea lui May faţă de Brexit.
Criticii spun că Johnson este nepotrivit pentru un post aşa de înalt din cauza comentariilor sale anterioare; el a fost acuzat de islamofobie după ce a declarat că femeile musulmane  păreau “ca niște cutii de scrisori”. Iar despre Hillary Clinton a spus că arăta ca o “asistentă sadică într-un spital de psihiatrie”.
Când Trump a spus în 2015 că unele părți ale Londrei au devenit atât de radicalizate încât poliția se teme pentru viețile lor, Johnson a replicat că: “singurul motiv pentru care nu aș vizita unele părți ale New York-ului este riscul real de a mă întâlni cu Donald Trump”. Dar, între timp, Johnson a devenit din ce în ce mai apropiat de Trump , iar președintele SUA a declarat că va face  “treabă bună” ca prim-ministru.
Dincolo de toate “Boris” va trebui să se ocupe de un parlament rebel și divizat și de o populaţie împărţită în ceea ce priveşte Brexit. Iar John Penrose, deputat și ministru de stat în Irlanda de Nord, a declarat pentru cnbc că “noul prim-ministru va trebui să ajute partidul şi să ajute țara să se vindece”.