CIO a precizat, într-o teleconferinţă de presă, că decizia nominalizării sportivilor va ţine de comitetele olimpice naţionale. Dintre cei 11.300 de sportivi care trebuiau să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021, mai mult de jumătate sunt deja cunoscuţi, fiind calificați.

CIO nu a stabilit încă dacă vor fi relaxate restricţiile de vârstă la unele sporturi din cauza amânării Jocurilor, reprezentanții săi arătând că există discuţii în acest sens, însă o decizie va fi luată în următoarele săptămâni.

Este şi cazul turneului masculin de fotbal, rezervat jucătorilor Under-23 pentru care limita ar putea fi urcată la Under-24, pentru a da posibilitatea selectării fotbaliştilor care au obţinut calificarea.

Jocurile de la Tokyo au fost amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus şi vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021.

România are 59 de sportivi calificați la JO

Până în prezent, România are calificați la Jocurile Olimpice un număr de 59 de sportivi dintre care 13 au obţinut calificarea nominal. Între aceștia sunt:

cinci sportivi la atletism: Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului); unul la

box: Cosmin-Petre Gîrleanu (cat. 52 kg);

4 la baschet: echipa feminină 3×3;

18 la canotaj: patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

doi la ciclism: Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe şosea); 18 la fotbal: echipa naţională olimpică;

2 la gimnastică artistică: Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

2 la înot: Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

2 la kaiac-canoe: canoe-2 masculin pe 1.000 m; unul la lupte:

Alina Vuc (cat. 50 kg); 3 la tenis de masă: echipa feminină (3 jucătoare);

unul la tir sportiv: Laura Coman (puşcă aer comprimat 10