Evenimentul Zilei > International > Ce șanse are Iepurașul von der Leyen să fie votat?
Ce șanse are Iepurașul von der Leyen să fie votat?

Ce șanse are Iepurașul von der Leyen să fie votat?

Ursula von der Leyen a fost scoasă din joben de liderii europeni, dar aceasta nu a rezolvat problema votului într-un Parlament divizat și nemulțumit.

Ursula von der Leyen este alegerea liderilor europeni pentru președinția Comisiei Europene. Aceiași lideri au nevoie ca membrii Parlamentului European să se alinieze în spatele lor pentru a o confirma pe Ursula vor der Leyen prin vot sătpămâna viitoare.

Calculul este simplu, dar politica este complicată, observă o analiză în Politico: pentru a deveni președinte al Comisiei, Ursula von der Leyen trebuie să obțină majoritatea absolută în Parlament la votul programat marți.

Practic, aceasta înseamnă că ministrul german al Apărării are nevoie de sprijinul tuturor deputaților partidului său (PPE) – 182 de voturi – și de alte 193 de voturi suplimentare, pentru a obține confirmarea.

Totuși, pe plan politic, lideri și observatori politici consideră că orice rezultat mai mic de 400 de voturi în favoarea numirii, venind din partea formațiunilor pro-UE ar fi catastrofal, lispind-o pe Von der Leyen de o majoritate puternică și de o legitimitate necesare pentru a-și desfășura cu succes mandatul.

În 2014, Jean-Claude Juncker a fost confirmat la președinția Comisiei cu 425 de voturi, 250 împotrivă și 47 de abțineri.

O misiune dificilă pentru Von der Leyen.

La nivel instituțional, propunerea de către Consiliu a lui Von der Leyen este văzută ca un afront, dat fiind că au abandonat sistemul Spitzenkandidat-ului, adică al candidatului principal, care se bucura de un sprijin politic larg în Parlament.

Aceasta înseamnăcă mulți parlamentari vor trebui împinși de șefii lor de state (care în multe cazuri controlează partidele majoritare) să voteze contra voinței lor pentru Ursula von der Leyen.

Situația este cu atât mai complicată cu cât presiunea pentru un vot rapid, la numai două săptămâni de la propunerea Ursulei von der Leyen, a venit tot din partea Consiliului, deși membrilor acestuia li s-a atras atenția că este nevoie de mai mult timp pentru a-i convinge pe europarlamentari să accepte.

Este greu de spus dacă liderii naționali vor dispune de puterea politică pentru a le forța mâna europarlamentarilor lor, observă Politico.

Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) și grupurile Renew Europe, centrist-liberale, reprezintă un total de 86 de europarlamentari susceptibili de a se supune presiunii venite din  partea liderilor lor naționali, dat fiind că partidele lor sunt principala forță de guvernare acasă.

Chiar dacă toți acești 86 o vor susține pe Von der Leyen alături de PPE, aceasta o lasă doar cu un total de 286 de voturi, cu 89 sub pragul de 374 de care are nevoie pentru o majoritate absolută. Acest număr poate varia în funcție de numărul parlamentarilor aflați în sală la momentul votului.

Și nu toți liderii membri ai Consiliului European sunt dispuși să forțeze mâna parlamentarilor lor pentru a o vota le Von der Leyen. Premierul portughez Antonio Costa a susținut lista cu propuneri pentru funcțiile executive europene, dar fără prea mult entuziasm.

Șeful delegației socialiste portugheze, Carlos Zorrinho, a declarat că deputații săi nu sunt impresionați de prezentarea făcută miercuri de Von der Leyen.

Mulți social-democrați germani au declarat și ei deja că vor vota împotriva compatrioatei lor. Deși Social-Democrații fac parte din coaliția guvernului Merkel, ei sunt furioși că Von der Leyen a fost nominalizată în locul candidatului lor, Frans Timmermans.

Joi, cu oșcazia unei ședințe a Conferinței Președinților din Parlamentul European, la care au participat cei mai importanți europarlamentari, s-a decis să nu se întârzie cu votul pentru Von der Leyen.

„Amânarea votului până în septembrie nu ar schimba nimic”, a declarat un oficial pentru Politico. „Nimeni nu și-ar modifica poziția în timpul acestei veri. Ea (Von der Leyen) a fost nominalizată la întâmplare de Consiliu, așa că va avea parte de un vot la întâmplare din partea Parlamentului European.