Evenimentul Zilei > International > Ce s-a întâmplat cu lăcaşurile de cult musulmane din Franţa, după atentatele teroriste de la Paris
Ce s-a întâmplat cu lăcaşurile de cult musulmane din Franţa, după atentatele teroriste de la Paris

Ce s-a întâmplat cu lăcaşurile de cult musulmane din Franţa, după atentatele teroriste de la Paris

Mai multe moschei din Franţa au fost vandalizate în acest weekend, în urma atentatelor teroriste de la Paris soldate cu 132 de morţi şi peste 300 de răniţi.

Pe moscheea Sahaba, la Creteil, au fost desenate cruci de culoare roşie. Nu este pentru prima dată când locaşul de cult din regiunea pariziană a fost vandalizat. Acum şapte săptămâni moscheea a fost vizat de acte de vandalism.

La Aubagne, în apropiere de Marsilia, un cap de porc a fost atârnat de poarta moscheei din oraş, scrie La Republique.

Şi pe  moscheea din Oloron, în Pyrénées-Atlantiques, au fost scrise mesaje care fac referire la Legiunea Voluntarilor Francezi, o grupare militară colaboraţionistă din Al Doilea Război Mondial, dar şi pe o măcelărie cu specific arăbesc şi pe moscheea oraşului.

Inscripiţii rasiste au fost găsite şi pe pereţii moscheii din La Pontarlier, în Franche-Comté (est), alături de un jambon lăsat în faţa lăcaşului de cult. 

Nu doar Franţa a fost vizată de astfel de acte. Şi în Olanda, la Bergen-op-Zoom şi Rosendael, au avut loc acte similare.Tot în acest weekend, în Canada, la Peterborough (est), o moschee a fost incendiată intenţionat. 

Întreaga lume este în stare de şoc după atacurile teroriste care au avut loc vineri seară în mai multe zone din Paris. Cel puţin şapte islamişti au comis atentate sinucigaşe, iar altul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine.

Conform procurorilor francezi sunt 129 de morţi, iar alte 352 de persoane sun rănite. Jihadiştii au orchestrat şase atacuri simultane în mai multe locuri din Paris: stadionului "Stade de France" şi restaurante sau terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului. Doi cetăţeni români au murit în atentate, iar alți doi au fost răniţi.