EXCLUSIV. Ce rechini dă Vasile Avram pe mâna Anticorupţiei?

EXCLUSIV. Ce rechini dă Vasile Avram pe mâna Anticorupţiei?

Şeful "fluieraşilor" a fost arestat de procurori pentru că ar fi luat bani pentru a "trânti" unele meciuri. Surse judiciare spun însă că e "peştele" mic care îi va da în vileag pe marii "rechini".

Vasile Avram, şeful fluieraşilor din Liga I - şi Sorin Ţerbea, membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) au fost arestaţi, ieri, pentru 29 de zile.

Mircea Sandu simţise dinainte că ceva nu e în regulă. De zece zile, procurorii DNA dădeau târcoale pe la FRF, cerând rapoartele unor arbitri şi observatori. Bomba a fost detonată în noaptea de sâmbătă spre duminică, când Avram a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini. Surse judiciare spun însă că Avram este "peştele mic", care va fi folosit pentru a-i da în vileag pe marii "richini" ce controlează corupţia din fotbalul românesc. Scandal cu repetiţie Cazul Avram vine după un alt scandal răsunător. În aprilie 2009, Gheorghe Constantin, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), observatorul Marcel Lică, Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş şi cinci arbitri erau încătuşaţi. Arbitrii şi şefii lor erau acuzaţi că au luat mită de la Penescu pentru "a trânti" mai multe meciuri.

După nici 2 ani, a venit din nou furtuna. Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 6.00, procurorii DNA au intrat în sediul CCA şi au luat la puricat mai multe documente. Şeful arbitrilor, Vasile Avram, a fost solicitat de anchetatori să participe la această percheziţie. În jurul prânzului, flancat de mascaţi, a fost dus pentru audieri la sediul DNA. Părea calm. La miezul nopţii, Avram şi Sorin Ţerbea, care are mai multe afaceri în Târgu Mureş, au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, iar ieri la prânz au fost prezentaţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă. Probele procurorilor: declaraţii şi interceptări Ieri, în jurul prânzului, cei doi au fost duşi în faţa instanţei. A durat aproximativ trei ore, pentru că Vasile Avram nu a făcut nicio declaraţie la Parchet şi a preferat să răspundă doar la întrebările judecătorilor. La ora 16.00, instanţa ia hotărârea, Avram şi Ţerbea stau 29 de zile după gratii. Avocaţii spun că nu înţeleg decizia şi fac recurs. Acuzaţiile procurorilor se bazează pe declaraţii ale unor martori, învinuiţi şi mai multe interceptări. Îl acuză pe Avram că ar fi luat, în urmă cu aproximativ o jumătate de an, 19.000 de euro de la Ţerbea pentru a influenţa unele meciuri. Traseul banilor Avocaţii contestă afirmaţiile procurorilor. "Sunt convorbiri extrem de vagi, de o manieră extrem de generală. Nu se pronunţă niciun nume, nu se spune vreo sumă sau monedă. Nu se înţelege că s-ar da nişte bani în schimbul cărora să se facă ceva. Sunt crâmpeie de convorbiri între persoane care nu ştiu una de alta, ce-au vorbit separat", explică avocatul Alexandru Şerban, unul dintre cei doi apărători ai lui Vasile Avram.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre banii suspectaţi că ar fi fost daţi ca mită, apărătorii spun că au avut, de fapt, o cu totul altă destinaţie. "Ţerbea a declarat în faţa instanţei că suma respectivă urma să ajungă în Germania, în zilele acelea, pentru a cumpăra mobilier. Banii nu au avut niciun traseu către domnul Avram", a susţinut Adrian Penciu, celălat apărător al lui Avram. Suma de bani e mai mare Avocaţii mai arată că procurorii se contrazic şi spun că, de fapt, suma incriminată de 19.000 de euro e chiar "sensibil" mai mare. "Persoana despre care se spune că a remis suma respectivă a declarat că a fost vorba de mai mulţi bani, nu de 19.000, ci de 25.000, toţi pentru mobilă. Iar locul unde s-au depozitat banii a fost recepţia unui hotel, unde zilnic se aduc şi se ridică sume de bani, plicuri, facturi, ordine de plată de la furnizori", a mai spus avocatul Şerban. "A fost OK, mulţumesc" În interceptări, avocaţii susţin că nu se vorbea despre fotbal. "Sunt între mai multe persoane. Nu sunt de fotbal. Ţerbea vorbea cu diverse persoane. Oameni de ajutor, angajaţi, inclusiv cu clientul meu, Avram Vasile, e o singură convorbire neutră. Domnul Ţerbea l-a întrebat cum a ajuns la Bucureşti. El a spus că OK şi i-a mulţumit. A acceptat să vină cu elicopterul după mai multe rugăminţi, care au durat mai multe luni, pentru că era grăbit, avea de rezolvat mai multe treburi", a mai spus apărătorul Şerban.

Procurorii l-au acuzat pe Avram de corupţie în formă continuă. "În ceea ce priveşte această formă, a doua faptă se referă la acel transport cu elicopterul. A fost reţinut ca un alt act material", a explicat avocatul Alexandru Şerban.

Recursul la decizia de arestarea preventivă urmează să se judece în zilele următoare. LEGE Ce riscă fostul şef al arbitrilor români Fapta fostului preşedinte CCA, Vasile Avram, se încadrează la paragraful art.254 din Codul Penal, care se referă la "luarea de mită săvârşită de un funcţionar cu atribuţii de control". Dacă va fi găsit vinovat, riscă să primească de la judecători o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani.

În cazul în care procurorii îi dovedesc vinovăţia, la pedeapsa iniţială s-ar mai putea adăuga încă o treime, pentru că e vorba de o acuzaţie de corupţie în formă continuată.

Celălat acuzat, omul de afaceri Sorin Ţerbea, sponsor al echipei de fotbal FCM Târgu Mureş, riscă o pedeapsă cuprinsă între jumătate de an şi 5 ani - pentru acuzaţia de dare de mită în formă continuată. PORTRET DE MITUITOR Ţerbea, omul care a făcut avere din gunoaie

Mihai Şoica Omul de afaceri Sorin Ţerbea cotrolează toate afacerile cu gunoi ale oraşului Târgu Mureş. Prin firma Salubriserv SRL. El i-a dat mită şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor pentru că e foarte bun prieten cu acesta şi pentru faptul că Hotelul President pe care îl deţine apare pe lista sponsorilor echipei locale de fotbal. Recidivist Sorin Ţerbea a pornit în afaceri de foarte jos. A fost condamnat penal şi graţiat, iar mai apoi a ajuns cunoscut în oraş ca fiind singurul afacerist local care şi-a satisfăcut o dambla mai veche, să devină proprietar de elicopter. În 1997, aducea maşini la comandă pe care, ulterior, le vindea cu un adaos destul de important. Apoi s-a extins: importa maşini pe care le înmatricula în fals şi le vindea naivilor. A fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. După ce a fost graţiat de către Emil Constantinescu, Ţerbea s-a apucat din nou de afaceri. A pus pe roate o firmă de transport inter naţional şi lucra cu camioane pe care uita să le mai plătească. Ţerbea şi fotbalul Ardeleanul a intrat în Comitetul Executiv ca reprezentant al fotbalului în sală. Contribuţia lui la bunul mers al fotbalului autohton a fost însă nulă. În stenogramele şedinţelor acestui for nu apare nicio intervenţie a afaceristului. "E doar un simplu votant al lui Mircea Sandu. El şi Marian Pălărie, de la fotbalul feminin, n-au deschis niciodată gura în şedinţe", ni l-a descris un membru al acestui for. CUM A ÎNCEPUT SCANDALUL "FOTBAL ÎN CĂTUŞE":

  • Marius Stan: "Porumboiu să-şi vadă de vacile şi de boii lui!"
  • Porumboiu susţine că a fost blat la Oţelul - CFR Cluj. "A reînviat Cooperativa"
  • Se înmulţesc meciurile cu final aşteptat
  • Porumboiu a luat foc: "Cupele CFR-ului sunt pline de mizerii! Nişte blatişti!"
  • Porumboiu nu se opreşte: "Paszkany să rămână cu blaturile lui!"
  • Dinamoviştii ţipă ca din gură de şarpe. "A fost masacru!", urlă Borcea
  • Dragomir se spală pe mâini şi cere intervenţia DNA-ului
  • 2.000.000 €, preţul pentru un titlu de campioană câştigat fraudulos
  • Megascandal cu bani negri la campioana Oţelul Galaţi
  • Campioana răspunde dur acuzaţiilor de corupţie
  • Liga I e fruntaşă în ierarhia corupţilor