Evenimentul Zilei > International > Ce informații ascund documentele confiscate de la proprietatea lui Donald Trump
Ce informații ascund documentele confiscate de la proprietatea lui Donald Trump

Ce informații ascund documentele confiscate de la proprietatea lui Donald Trump

Agenții federali au confiscat 11 seturi de documente clasificate de la reședința din Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump, după ce au executat un mandat de percheziție, dintre care unele ar fi fost marcate cu top secret.

O listă de inventar a articolelor recuperate, care includea aproximativ 20 de cutii, care includea o notă scrisă de mână, Ordinul lui Trump de comutare a pedepsei cu închisoarea a strategului GOP Roger Stone, informații despre „Președintele Franței” și fotografii.

Documentele clasificate

Unele dintre documentele marcate cu top secret au fost menite să fie găzduite în facilități guvernamentale speciale, având în vedere natura lor extrem de sensibilă. Trump susține că „totul a fost desecretizat”.

Documentele clasificate sunt materiale pe care o agenție guvernamentală le consideră atât de sensibile încât necesită protecții oficiale pentru a asigura securitatea națională. Informațiile clasificate sunt limitate din punct de vedere legal la persoanele care dețin autorizația de securitate necesară pentru a le accesa, iar manipularea greșită a acestor documente poate duce la acuzații penale pentru infractori.

Numai persoanele cu autorizația de securitate corespunzătoare pot vizualiza sau gestiona documente clasificate, iar angajații guvernamentali trebuie să fie supuși unui proces amplu de investigație pentru a obține autorizația. Guvernul evaluează gradul în care dezvăluirea informațiilor ar dăuna securității naționale și stabilește la ce nivel ar trebui marcate documentele.

Informațiile confidențiale sunt definite ca informații care ar „deteriora” securitatea națională dacă ar fi făcute publice, conform Ordinului Executiv 13526. Exemplele de informații confidențiale ar putea include informații legate de forța militară, specificul antrenamentului sau informații despre munițiile de război.

Tipurile de informații

Între timp, informațiile secrete sunt definite ca informații despre care ar putea fi de așteptat să provoace „daune grave” securității naționale, inclusiv informații care ar putea perturba relațiile externe, operațiuni militare sau de informații specifice sau dezvoltări științifice legate de securitatea națională.

Iar informațiile secrete, cele mai clasificate dintre toate, sunt informații care, dacă sunt difuzate, ar provoca „daune excepțional de grave” securității naționale a țării. Aceasta include informații care ar putea declanșa ostilități armate împotriva SUA, compromite planurile naționale de apărare sau dezvăluie operațiuni sensibile de informații.

Ordinul executiv al erei Obama privind informațiile clasificate a stabilit și sistemul de declasificare. Pe măsură ce timpul trece și informațiile devin mai puțin relevante sau sensibile pentru lumea modernă, unele documente pot fi declasificate sau parțial desecretizate și devin disponibile publicului.

Conform legii actualizate, agențiile sunt obligate să-și declasifice informațiile după 25 de ani, cu excepția cazului în care sunt acoperite de una dintre cele nouă exceptări specifice. Documentele care rămân clasificate după 25 de ani sau mai mult trebuie să fie revizuite de o agenție relevantă.

Experții juridici au declarat că președinții americani au autoritate aproape totală de a clasifica și declasifica majoritatea documentelor. Cu toate acestea, există un proces pentru a face acest lucru și nu este clar dacă Trump a urmat acel proces, care ar include afișarea documentelor atunci când acestea au fost desecretizate, potrivit Business Insider.