Ce faci după ultima ţigară

Ce faci după ultima ţigară

Stările de nervozitate, durerile de cap şi insomniile care apar după ce renunţaţi la fumat se pot trata fără a recurge din nou la ţigări.

Perioada după renunţarea la tutun în care apar dureri de cap, insomnii şi constipaţie este critică pentru cei care vor să renunţe la viciu. Aceste simptome durează cam trei zile, după care dispar, vă încurajează specialiştii de la American Cancer Society, într-un ghid intitulat „Smart Move! A Stop Smoking Guide“. Ca să faceţi faţă sevrajului, specialiştii vă învaţă câteva metode uşor de aplicat: faceţi băi reci, sport şi renunţaţi la cafea.

Trataţi-vă cu băi şi exerciţii de respiraţie Dacă aveţi dureri de cap, luaţi un antialgic, faceţi o baie rece sau închideţi ochii şi respiraţi uşor, vă recomandă experţii americani. Exerciţiul de respiraţ ie le poate fi de folos şi celor care au ameţeli. În plus, aceştia ar fi bine să meargă în spaţii cu aer curat. Tusea şi senzaţia de gură uscată pot fi combătute cu ajutorul unei bomboane mentolate, al unei gume de mestecat sau dacă beţi multe lichide. Dacă sevrajul se manifestă prin insomnii, renunţaţi la cafea, faceţi o baie fierbinte şi relaxantă sau citiţi o carte înainte de a vă culca.

Foştii fumători pot suferi şi de constipaţie. În acest caz, mâncaţi mai multe fructe, beţi mai multe lichide şi faceţi sport. Cei care sunt nervoşi pentru că nu mai fumează ar trebui să renunţe la cafea, să facă plimbări mai des şi să respire uşor. Dacă lipsa ţigărilor vă împiedică să vă concentraţi, faceţi o listă cu sarcinile pe care le aveţi şi respectaţi-o. Totodată, faceţi-vă timp şi pentru relaxare şi diverse activităţi, pentru a nu intra în rutină. Aruncaţi ţigările pe care le mai aveţi în casă ori la birou, brichetele, scrumierele şi orice alt obiect care vă aduce aminte de fumat. Nu vă descurajaţi dacă aţi mai fumat o ţigară Mulţi fumători înlocuiesc ţigările cu mâncarea, atrag atenţia medicii. Pe unii, teama de a nu se îngrăşa îi face să se apuce din nou de tutun. Ca să nu ajungeţi în această situaţie, planificaţivă mesele, nu mâncaţi mult zahăr, beţi multă apă, faceţi mişcare, consumaţi alimente cu puţine calorii, precum fructe, legume sau biscuiţi şi, mai ales, nu intraţi în panică dacă vă îngrăşaţi cu câteva kilograme.

De asemenea, dacă nu aţi rezistat şi aţi fumat o ţigară, nu înseamnă că sunteţi din nou fumător. Sentimentul de vinovăţie nu vă ajută. Spuneţi-vă: „Nu vreau ca acest efort să fie în zadar. Încă nu sunt un fumător“, vă sfătuiesc medicii. În plus, nu uitaţi niciodată motivele pentru care v-aţi lăsat de fumat şi oferiţi-vă recompense. Cu banii economisiţi, cumpăraţi-vă ceva ce v-aţi dorit de mult.

Ne puteți urmări și pe Google News