Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Ce este Antifa, mișcarea pe care Trump o acuză că a dezlănțuit haosul în SUA?
Ce este Antifa, mișcarea pe care Trump o acuză că a dezlănțuit haosul în SUA?

Ce este Antifa, mișcarea pe care Trump o acuză că a dezlănțuit haosul în SUA?

Confruntat cu proteste în masă care au degenerate adesea în jafuri și violențe cumplite la adresa unor oameni nevinovați, președintele american Trump i-a acuzat pe activiștii Antifa că s-ar afla la originea violențelor. Mai mullt, a anunțat că intenționează să treacă această mișcare pe lista organizațiilor teroriste.

Oricât de hotărât ar fi Trump să pună capăt violențelor, soluția aleasă de președintele american nu e ușor de dus la îndeplinire pentru că Antifa nu este propriu-zis o organizație, după cum arată analiza făcută de site-ul PBS News Hours. Vă invit să citiți materialul, rezervându-mi dreptul să adaug câteva considerații la final.

Ce este Antifa?

“ Termenul Antfa este o prescurtare pentru „anti-fasciști”. Antifa nu este o singură organizație, ci mai degrabă un termen umbrelă pentru mișcările aflate la  stânga stângii și care se confruntă sau se opun neo-naziștilor și adepților supremației albe prin manifestații.

Nu există o structură ierarhică pentru Antifa sau un set universal de tactici care să-i facă prezența recognoscibilă, deși membrii Antifa au tendința de a susține opinii revoluționare și antiautoritare, spune Mark Bray, istoric la Universitatea Rutgers și autor al cărții „Antifa: Manualul Antifascistului.”„Ei fac lucruri diferite în momente diferite și în moduri diferite. Pentru unele dintre aceste acțiuni există dovezi că s-a încălcat legea. Pentru altele, aceste dovezi nu există  ”, adaugă Bray.

Literatura mișcării Antifa îi încurajează pe adepți să monitorizeze activitățile grupurilor care susțin supremația albă, să publice informațiile personale ale inamicilor , să se antreneze pentru autoapărare și să oblige terțe organizații să anuleze orice discursuri sau evenimente cu „tendințe fasciste”, potrivit unui Raportul serviciului de cercetare al Congresului din 2018.

Oamenii asociați cu antifa au fost prezenți la demonstrații și contra-demonstrații semnificative în ultimii trei ani, uneori ajungându-se la violențe și pagube materiale. Activiștii Antifa s-au mobilizat împotriva unui marș al adepților supremației albe în Charlottesville, Virginia, în august 2017 și s-au confruntat în mod repetat cu grupuri de extremă dreaptă la Portland, în Oregon, inclusiv la un miting ținut vara trecută. Ciocnirile au dus la arestări și confiscarea de scuturi, răngi și alte arme.

Ce rol joacă Antifa în demonstrațiile de acum?

Trump și membrii administrației sale au declarat că Antifa este responsabilă pentru violențele de la protestele declanșate de uciderea lui George Floyd, (un bărbat negru care a murit după ce un ofițer de poliție din Minneapolis și-a apăsat genunchiul pe gâtul lui timp de câteva minute, chiar și după ce Floyd s-a oprit și a spus că nu poate să respire).

Într-o declarație făcută  în weekend, procurorul general William Barr a acuzat „tactica antifa” folosită de agitatori și a spus că Antifa instigă la violență și se angajează într-un „terorism domestic” care va fi tratat în consecință.

La rândul său, secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, a declarat reporterilor că Antifa este un „element important al acestui protest”, dar a lăsat pe seama  Ministerului Justiției să decidă cum poate fi cineva identificat drept membru.

Istoricul Mark Bray susține că, deși consideră că activiștii asociați cu Antifa participă la demonstrații, este dificil să se stabilească cât de mare este rolul pe care îl joacă, deoarece nu există uniformă sau un carnet de membru. „Stânga radicală este mult mai mare decât Antifa, mult, mult mai mare, iar numărul de persoane care participă la distrugerea proprietății este mult, mult mai mare decât stânga radicală”, a spus Bray.

Ce vrea să facă administrația Trump împotriva Antifa?

Trump a declarat duminică: „Statele Unite ale Americii vor desemna Antifa ca organizație teroristă.” Nu este prima dată când folosește această abordare. Trump a exprimat convingeri similare în vara anului trecut, când s-a alăturat unor parlamentari republicani care au cerut ca Antifa să fie desemnată organizație teroristă în urma derapajelor din Portland.

Poate administrația să facă asta?

În primul rând, Antifa nu este un grup centralizat, așa că nu este clar modul în care guvernul i-ar putea viza pe membrii ei. Dincolo de asta, totuși, Antifa este o entitate americană și, ca atare, nu poate fi  inclusă pe lista organizațiilor teroriste străine a Departamentului de Stat. Această listă include organizații extremiste islamice, dar și Real Irish Republican Army, organizații care își au baza în străinătate.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE