Vă este frică să vă țineți banii la o bancă autohtonă? Aceste temeri vor avea toate motivele să dispară odată cu aderarea băncilor din UE la Uniunea Bancară Europeană.

Sistemul a fost gândit de autoritățile europene pentru a controla mai strict băncile și pentru a reduce la minimum riscul de faliment.

Potrivit calendarului în vigoare, România ar trebui să adere la Uniunea Bancară în decembrie 2016.

Beneficiile europenilor

Românii, ca și ceilalți cetățeni europeni, vor fi mai protejați de eventualele efecte ale crizelor financiare. „Când banca-mamă are probleme și apare o criză, este verificat impactul asupra ei, iar rezultatul va fi cunoscut la nivelul Uniunii Europene, aflânduse riscul sistemic al fiecărei bănci, și astfel cetățeanul va fi protejat”, ne-a declarat analistul financiar Dragoș Cabat.

Acesta mai spune că un alt avantaj este că va exista un singur fond de garantare în UE, la care vor cotiza toate băncile membre. În plus, fiind cunoscute riscurile sistemice ale băncilor, „ar trebui să scadă și dobânzile la împrumuturile în euro” și lichiditatea va fi mare la toate băncile, mai spune Cabat.

Asta înseamnă că firmele și cetățenii vor putea accesa mai ușor un credit și ne putem aștepta și la simplificarea condițiilor impuse de bănci.

Cel mai mare risc

Datorită unei integrări puternice, în cazul unei eventuale crize puternice în UE, „toate băncile vor fi afectate”, consideră Dragoș Cabat. Însă, la acel moment, dacă va exista riscul de contagiune, Banca Centrală Europeană (BCE) va emite euro astfel încât nicio bancă să nu cadă, susține acesta.

Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni: un mecanism unic de supraveghere, un mecanism unic de rezoluţie și o schemă comună de garantare a depozitelor. Nefiind parte din zona euro, România nu este obligată să adere la acest sistem, însă autoritățile noastre și-au exprimat dorința de a face parte din Uniunea Bancară și au făcut deja primii pași: au semnat, în luna mai, Acordul privind transferul și mutualizarea contribuţiilor la Fondul Unic de Rezoluţie, iar acum încep și consultările tehnice cu experții BCE, instituție cu sediul în orașul german Frankfurt.

„Ideea de bază a unui asemenea sistem este că o navă mai mare rezistă mai ușor unei furtuni puternice”, explică, pentru EVZ, economistul Aurelian Dochia. În opinia sa, acest sistem „va forța băncile din România să adopte standarde mai înalte, să se supună analizei scrutinului BCE și procedurilor pe care aceasta le va pune în practică cu scopul de a mări stabilitatea sistemului bancar european”.

Credite mai ieftine

1. Conturile de depozit deschise la băncile din România vor fi garantate de un fond unic european, ce va garanta depozite și din țări precum Germania sau Marea Britanie.

2. Instituțiile noastre de creditare vor fi controlate și supravegheate direct de către BCE.

3. Faptul că băncile din România vor fi supravegheate de BCE le va conferi credibilitate în plus pe piețele externe și, astfel, acestea se vor avea credite mai ieftine.

4. Datorită faptului că băncile vor dispune de mai multe lichidități, firmele și cetățenii vor avea un acces mai facil la împrumuturile bancare. 5. Risc redus de faliment bancar, datorită supravegherii BCE.