În 1888 publică poezii în revista „Contemporanul” și studiul „Stil şi gândire”, în care cercetează stilul câtorva scriitori români, numărându-se printre primii cercetători ai prozei lui Eminescu.

În 1894 era invitatul special al lui Cesare Lombroso la Congresul de Antropologie de la Roma și începea la Viena un tratament cu psihiatrul Kaft-Ebing, în urma surmenajului intelectual cu diagnosticul „nevroză astenică”.

A murit în mod neașteptat la 24 martie 1896, la ospiciul Mărcuța din București, unde fusese internat și Mihai Eminescu.

Născut la 2 aprilie 1861 în Iaşi, Eduard Gruber, estetician, critic literar și psiholog, a fost fiul arhitectului german Iosef Gruber, mama fiind româncă din familia Coroi, înrudită cu domnitorul A. I. Cuza.

A urmat cursurile facultății de litere si filosofie a Universității din Iasi, având ca profesor de filosofie pe Constantin Leonardescu si de psihologie, pedagogie si estetica pe Constantin Dimitrescu-Iași.

Apoi a urmat cursuri la cele mai prestigioase universități europene, susținând la Leipzig doctoratul în psihologie.

Participă la congresele internaționale de psihologie de la Paris (1889) și Londra (1892), unde lucrările sale despre fenomenul „audiției colorate” sunt bine primite.

A fost profesor la Universitatea din Iași, Facultatea de Litere şi Filozofie, Catedra de psihologie, pedagogie şi estetică, unde a pus bazele unui laborator de psihologie experimentală.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric