Ce a facut scoala pentru voi?

Ce a facut scoala pentru voi?

Cum vezi tu scoala romaneasca peste 5, 10 sau 20 de ani?

Aceasta intrebare a fost adresata cititorilor Evenimentului zilei, in urma cu aproape doua saptamani, in cadrul forumului "Solutia ta pentru scoala romaneasca". O parte dintre propunerile si solutiile cititorilor a fost ascultata de autoritati si de catre reprezentantii societatii civile la dezbaterea Youth Summit, organizata pe 19 ianuarie de British Council si Oricum, in parteneriat cu Evenimentul zilei.

In cadrul intalnirii s-au analizat problemele scolii romanesti. Din pacate, autoritatile nu au putut garanta ca, pe termen scurt, propunerile cititorilor nostri vor fi puse in practica pentru a schimba invatamantul romanesc.

Semne de intrebare

Scoala romaneasca are nevoie de imbunatatiri, lucru recunoscut si de reprezentantul Ministerului Educatiei la dezbatere, Dan Constantinescu. "Ce poate face aceasta tara cu peste 85 de universitati, cand in Europa se pune accent pe calitate si nu pe cantitate ?!", a fost una dintre intrebarile directorului din minister. Nici consilierul prezidential Alexandru Gussi nu a promis ca va face ceva pentru schimbare.

Va prezentam cateva dintre propunerile cititorilor nostri si totodata va invitam la o noua dezbatere: Ce a facut scoala pentru voi ?

"Studentul sa-si poata alege cursurile, optand pentru acele discipline care il intereseaza. In acest mod, studentul este indemnat sa-si asume responsabilitati legate de viitorul sau, iar profesorul este indemnat sa acorde atentie permanenta prestatiei sale si calitatii cursului!

Unii vor spune:"Tinerii se vor indrepta catre acele cursuri "subtiri",catre acei profesori "dispusi la compromisuri""...Eu le-as raspunde ca aceasta "fuga" dupa diplome e pe final, chiar si acum, cine stie ca a trecut cu aranjamente prin facultate opteaza la finalul facultatii pentru taximetrie, agricultura, neavand curajul sa lucreze in meseria pentru care s-a "pregatit". Prin urmare, asa apare competitia in invatamant, asa determinam tinerii, dar si profesorii sa inlature "furatul caciulii" si "aflatul in treaba""

"Ce trebuie sa se schimbe? Multe lucruri. Trebuie atat lucrat in schimbarea profesorilor, elevilor si a programei scolare. Multi dintre profesori sunt vechi in acest sistem, cu mentalitati care mai de care, unii chiar comunisti, altii mai putin, si altii cu o gandire moderna, constienti de ceea ce este si ce se petrece in jurul lor. Elevii trebuie in primul rand sa aiba o motivatie pentru a invata. Trebuie de asemenea un respect reciproc intre elev si profesor. 

De multe ori se intampla ca profesorul sa fie dur si rigid si elevii sa nu aiba tragere sa se "omoare" cu invatatul, alteori cum putem vedea si la TV, profesorii sunt chiar crispati in fata elevilor agresivi. Cel mai bun rezultat se poate obtine prin disciplina si prietenie comuna. Sunt un student in anul 5 de facultate (dupa sistemul vechi) si pot sa va spun ca, cel mai bine merg lucrurile comunicand, armonizand cu materia"

"Salariile profesorilor trebuie crescute astfel incat sa avem oameni capabili. Materia trebuie redusa si studentii interesati sa inteleaga nu sa memoreze si sa retina 80-90% din ce se preda, nu 10-15%"

"Invatamantul in Romania ar trebui schimbat inca de la scoala primara. Asa cum exista Licee de arta(muzica, pictura) ar trebui infiintate scoli cu profile speciale. De Exemplu: Unui copil pasionat de informatica nu ii impuia capul cu prea multa geografie...sau unuia pasionat de geografie/geologie/arheologie...nu-i baga pe gat prea multa fizica. 

Trebuie sa existe un anumit nivel de cultura generala pe care un elev il asimileaza...si la un moment dat, trebuie lasat sa si aleaga domeniul care ii place...si in care mai tarziu poate deveni un specialist"

Cititi si :

Un sistem anacronic

Vino sa schimbam invatamantul romanesc

Student in capitala Europei 

Experienta portugheza 

Miclea: "Universitatile functioneaza pe principiul societatii socialiste multilateral dezvoltate"

Ne puteți urmări și pe Google News