Evenimentul Zilei > Justitie > CCR a decis în cazul SIIJ: Retragerea căii de atac, neconstituțională
CCR a decis în cazul SIIJ: Retragerea căii de atac, neconstituțională

CCR a decis în cazul SIIJ: Retragerea căii de atac, neconstituțională

Curtea Constituțională a decis, marți, că textul din legea de funcționare a Secției de anchetare a magistraților  este neconstituțional.

Mai mult, judecătorii CCR au declarat neconstituțională prevederea care spune că în fiecare caz de infracţiuni de competenţa Secţiei se înţelege că procurorul şef al Secţiei este „procurorul ierarhic superior”.

CCR a desfiinţat definitia procurorului ierarhic superior din SIIJ şi posibilitatea ca secţia specială să exercite şi să retragă căi de atac inclusiv în cauze deja aflate în instanţe sau soluţionate definitiv.

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unei excepţii de neconstituţionalitate privind dispoziţiile articolului 88 indice 1 până la articolul 88 indice 9 din Legea 304/2004 de organizare judiciară, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Vă prezentăm mai întâi comunicatul CCR:

„In ziua de 7 iulie 2020, Plenul Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.88 indice 1 – art.88 indice 9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.9/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis:

Cu majoritate de voturi,

1. A respins exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.88 indice 1 alin.(1)-(5), art.88 indice 2- indice 7, art.88 indice 8 alin.(1) lit.a)-c) si e) si alin.(2), precum si ale art.88 indice 9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara sunt constitutionale in raport cu criticile formulate;

2. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.88 indice 1 alin.(6) si art.88 indice 8 alin.(1) lit.d) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara sunt neconstitutionale.

Cu unanimitate de voturi,

3. A respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Dispozitiile art.88 indice 1 alin.(6) si art.88 indice 8 alin.(1) lit.d) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, in privinta carora a fost pronuntata solutia de admitere, au urmatorul cuprins:

– „(6) Ori de cate ori Codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimitere la ‘procurorul ierarhic superior’ in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, prin acesta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: