Evenimentul Zilei > Justitie > CAZUL SUFRAGERIA LUI OPREA. DNA și Parchetul General, PRIMELE REACȚII de la izbucnirea SCANDALULUI
CAZUL SUFRAGERIA LUI OPREA. DNA și Parchetul General, PRIMELE REACȚII de la izbucnirea SCANDALULUI

CAZUL SUFRAGERIA LUI OPREA. DNA și Parchetul General, PRIMELE REACȚII de la izbucnirea SCANDALULUI

Laura Codruţa Kovesi, procuror- şef al DNA, a fost prezentă la Gabriel Oprea acasă în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009. Asta rezultă dintr-un document dat publicităţii marţi seară de Antena 3. Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție au avut primele reacții de la izbucnirea acestui scandal.

Este vorba de ordonanţa de clasare a dosarului în care Parchetul General a anchetat acuzaţiile de fraudare a scrutinului câştigat la limită de Traian Băsescu.

„Probele testimonial administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale”, se arată în document.

„Probe testimonial administrate" înseamnă că persoanele audiate în dosar (cei care au fost invitaţi de Gabriel Oprea) au recunoscut, în faţa procurorului de caz şi sub rigorile legii, că Laura Codruţa Kovesi a fost prezentă acasă la acesta, cu precizarea importantă că cei în cauză nu se fac vinovaţi de vreo ilegalitate. 

Pe 24 aprilie, Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009, în baza dezvăluirilor lui Dan Andronic, directorul general al "Evenimentului zilei".

Şefa DNA a fost invitată în mai multe rânduri la Comisia parlamentară de anchetă privind prezidențialele din 2009, însă nu a dat curs invitației.

Într-un interviu acordat ziare.com în noiembrie 2014, în contextul scandalului "Elena Udrea şi Alina Bica, la Paris", Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată dacă iese la cumpărături împreună cu politicieni în timpul liber. Cu acest prilej, şefa DNA a răspuns: „Niciodată nu mă văd cu politicieni, cel puțin în timpul liber. Uneori, datorită atribuțiilor de serviciu, trebuie să interacționez (cu politicieni), dar doar la întâlniri instituționale și la activități instituționale. În timpul liber nu mă văd cu politicieni și nu mă întâlnesc cu ei".

 

Contactată de "România liberă", Lidia Săplăcan, purtătoare de cuvânt a DNA, a precizat că nu face niciun comentariu pe acest subiect. "Noi avem poziţii publice legate de activitatea DNA. În 2009, doamna Kovesi era Procuror General", a precizat Săplăcan.

La rândul ei, Gabriela Ştefan, purtător de cuvânt al Parchetului General, ne-a precizat că nu poate comenta pe marginea unor relatări din presă, dar că instituţia sa poate furniza opiniei publice ordonanţa de clasare în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public.