„Sunt recomandări! Niciodată în limba română, în buna ei înţelegere, o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandări în procedura prealabilă. Noi suntem în faza în care se dezbat legile şi dânşii ne arată standardele spre care trebuie să ne întreptăm. Nu vă imaginaţi că vine corpul de experţi de la GRECO şi stabileşte nişte soluţii, după care Parlamentul se duce repede şi le pune în aplicare. Ei dau nişte direcţii de evoluţie a legislaţiei, după care vor reveni să vadă modul în care sunt transpuse, preluate. A nu se înţelege că legea în România o scrie GRECO. GRECO arată standardele de evoluţie”, a afirmat Tudorel Toader, la sediul MJ.

 

CAZUL GRECO. Un COMUNICAT inexistent transformat din condei cu PUTERE DE VALOARE

Toader a cerut GRECO să facă public comunicatul oficial

Vineri seară, într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a cerut GRECO comunicatul oficial referitor la "obligativitatea" recomandărilor din recentul raport şi că i s-a răspuns că nu există un astfel de act.

„Astazi am solicitat la GRECO sa transmita si la MJ comunicatul oficial referitor la " obligativitatea" recomandarilor / din recentul raport, despre care se tot vorbeşte în presa. Răspunsul primit – "Nu există un comunicat oficial însă se pare că a existat o corespondenţă electronică la nivel de secretariat"! În aceste condiţii, solicit oricărui deţinator să facă public un astfel de comunicat oficial !", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Anunţul ministrului a venit după ce joi, în data de 10.05, mai multe publicaţii de presă au publicat un răspuns al organismului european semnat directorul executiv al GRECO, Gianluca Esposito, ce susţinea că regulile GRECO sunt clare, membrii organismului fiind obliaţi să se supună recomandărilor din rapoarte.

„Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandarilor din raportul de evaluare şi să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu e o excepţie. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei", se arată în răspunsul citat.

Ce informații ar fi fost publicate în raportul GRECO

Conform Realitatea TV "În raportul publicat de GRECO, ţara noastră figurează printre ţările care au regresat în lupta împotriva corupţiei. În bilanţul activităţii pe anul trecut, instituţia notează că au fost iniţiative legislative care au anulat reformele aplicate anterior în acord cu recomandările anticorupţie ori au fost lansate reforme ale căror consecinţe ar putea duce la încălcarea standardelor anticorupţie. De asemenea, GRECO spune că încrederea cetăţenilor în instituţiile statului s-a erodat" .

Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a vorbit miecuri, în plenul Senatului, despre “Implicaţiile raportului GRECO asupra imaginii justiţiei în România”. Acesta a punctat că raportul GRECO este facultativ, și nu poate trece peste voința CCR.