CAZUL DETA. Şeful Poliţiei, comisarul-şef Viorel Goloşie, a demisionat
- Georgeta Petrovici
- 26 iulie 2011, 00:10
Ministrul de Interne Traian Igaș a anunțat că Viorel Goloșie, șeful Poliției Deta, și-a dat demisia din funcție. Sute de persoane s-au adunat în fața sediului Judecătoriei Deta, unde magistrații au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor patru persoane reținute ieri. Printre aceștia se află și Cătălin Roman, fiul cel mic al primarului Petru Roman.
Cele două beizadele ale primarului PDL Petru Roman, din Deta, au şase victime la activ. Pe un halterofil l-au nenorocit cu răngile în centrul Timişoarei. De fiecare dată, victimele au primit bani ca să-şi retragă plângerile. Odată cu scăderea traficului de ţigări, teroarea celor doi a crescut în intensitate, pentru că nu mai aveau din ce trăi. Poliţia locală era la degetul lor mic. Toţi cei implicaţi în scandalul de duminică dimineaţa, la Deta au dosare penale, indiferent că este vorba de victime sau agresori, iar spiritele s-au încins pe fondul diminuării traficului de ţigări din zonă. O confirmă poliţia, menţionând dosarele penale ale uneia dintre victime, o afirmă, sub anominat, politicieni şi foşti ofiţeri de Frontieră care cunosc în detaliu situaţia din zonă.
"Bogdan Roman ascundea ţigările în Primărie" Cea mai guralivă dintre victime, bărbatul de 32 de ani spitalizat la Timişoara cu răni la nivelul umerilor, îl acuză pe Bogdan Roman că i-a cerut taxă de protecţie de 5.000 de euro, "taxă de şmecher". Iar poliţia confirmă: victima se ocupa cu traficul de ţigări. Este vorba de Alexandru Ştefan, pe numele căruia există un dosar penal de anul trecut, după ce a fost prins de poliţiştii timişeni, iar de anul acesta, din mai, un al doilea dosar, după ce a recidivat, fiind prins cu 4.500 de pachete de "Fast" de către poliţiştii de frontieră. Bărbatul susţine: "Ne ocupăm cu biciclete, trebuie să trăim din ceva", după care revine şi spune că participant la traficul de ţigări era inclusiv fiul primarului din Deta, Bogdan Roman, care, potrivit victimei sale, "ascundea ţigările în primărie".
Şeful de post a pactizat cu infractorii Până la dovedirea acestui fapt, Ştefan este cel cu dosare penale pentru contrabandă pe numele său. Şi cert este că "toţi cei implicaţi în altercaţie aveau dosare penale", după cum susţine ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş, Emil Andrei. La fel de real este că, de câteva luni, în Deta a fost instituită o stare de teroare. Mai mulţi tineri au fost tăiaţi cu sabia de către Bogdan Roman. Niciunul nu s-a dus la Poliţie. La şeful Poliţiei, Viorel Goloşie, nu a ajuns în audienţă niciun om, anul acesta, confirmă conducerea IPJ Timiş, nuanţând pactizarea cu infractorul. Cel mai recent caz, înainte de cel de duminică dimineaţa, îl are protagonist pe Andrei George, care a refuzat să îi plătească lui Zorro de Deta 400 de euro taxă de protecţie. "Sunt mulţi băieţi tăiaţi, dar nu au curaj să vorbească sau să meargă la Poliţie", spune acesta, deşi, până la mediatizarea celor întâmplate, la rândul său a păstrat tăcerea.
Nu mai au bani din trafic şi au trecut la taxe de protecţie Fraţii Roman au şase dosare penale la activ. Unul singur este pe rol şi îl are ca agresor pe Cătălin, mezinul, acuzat că a bătut cu tânăr din PSD, în decembrie. Bogdan, deşi între victimele sale s-a numărat şi un celebru halterofil din Arad, bătut cu răngile în centrul Timişoarei, de fiecare dată s-a "împăcat" cu victimele, care şi-au retras plângerile. Teroarea instituită în oraşul cu 6.500 de locuitori de beizadelele edilului, sunt puse de localnici exact pe seama diminuării traficului de ţigări în zona de vest, după descinderile din februarie, soldate cu arestări, demisii şi trimiteri în judecată. "Traficanţilor li s-au redus veniturile şi acum încearcă să îşi susţină traiul de huzur cu care au fost învăţaţi, cerând taxe de protecţie", spun oamenii.
Deta-Moraviţa, axa crimei organizate Deta este cunoscută ca un loc de depozitare a ţigărilor de contrabandă, după aducerea lor în ţară şi înainte de distribuţia lor pe piaţa neagră din oraşele din Timiş, sau spre alte zone ale ţării. Numai anul acesta au fost găsite mii de pachete de ţigări, la contrabandişi acasă, sau abandonate în diverse locuri din oraş de către cei care s-au temut să fie prinşi. Asemenea comunei Moraviţa, oraşul a fost tot timpul în atenţia oamenilor legii, pentru că de aici începea traficul cu ţigări netimbrate din Serbia. Chiar şi în prezent, opt persoane din zonă sunt monitorizate de Poliţia de Frontieră. "Zona Deta – Moraviţa a fost cunoscută drept cea mai fierbinte din punctul de vedere al traficului cu ţigări şi este considerată în continuare drept unul dintre cele mai vulnerabile puncte în teritoriu. Este şi raţiunea pentru care aici au fost montate camere speciale de supraveghere video, cu infraroşu. După descinderile de la începutul lunii februarie, traficanţii de ţigări, care, până atunci, introduceau ţigările de contrabandă direct prin punctul de frontieră Moraviţa, cu tirul, au început să acţioneze pe fâşia verde, cu cantităţi mai mici, această activitate fiind în continuare una care aduce venituri consistente. Zeci de poliţişti de frontieră monitorizează cele şapte – opt persoane cunoscute ca fiind implicate în traficul de ţigări în zonă", a declarat Ioan Handra, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş. Sprijin politic Ofiţeri de poliţie care s-au ocupat de fenomenul infracţional de la graniţa de vest, confirmă faptul că deşi nu se poate proba imediat, în spatele traficului de ţigări se află un puternic sprijin politic. Potrivit acestora, începând cu anul 2000, contrabanda cu ţigări a luat amploare la frontiera cu Serbia, iar parte din banii câştigaţi ilicit finanţau politicul. "În orice zonă de graniţă apare oportunitatea rotunjirii veniturilor prin acţiuni de mai mare sau mic trafic. Ţigările au devenit interesante după embargo, iar la contrabandă s-au gândit în primul rând cei care puteau organiza transporturi mari, din care se obţineau profituri majore. Cei care au şi putut să facă acest lucru au avut întotdeauna legătură cu politicul. Legătura e simplă atâta vreme cât politicul numeşte miniştri, şefi de inspectorate etc.", a declarat, sub anonimat, un ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Timiş.
AFACERI DE FAMILIE Fraţii Roman şi-au radiat firmele, alegând haiducia
Căutat de Poliţie şi dat în consemn la frontieră, Bogdan Roman este, oficial, fără serviciu, cel puţin din luna septembrie. Tânărul de 32 de ani despre care tatăl său, edilul Detei, declara că "are o firmă", şi-a încheiat anul trecut toate afacerile. Obişnuit să facă dreptate cu pumnul (ori sabia), în 2009 acesta şi-a deschis propria firmă de recuperări, Business Wao Solutions SRL. Pentru primul an de activitate nu a depus un bilanţ contabil, iar potrivit Fiscului, din septembrie 2010, firma este inactivă. O vreme, Bogdan a "administrat" un motel închiriat de familia sa, la Şag, vreme în care a locuit acolo. Surse din anturajul său spun că tânărul a închiriat de ceva timp o locuinţă la Timişoara, în timp ce numai fratele cel mic trăieşte în oraşul natal. Mezinul, membru în organizaţia de tineret a PDL Deta, reţinut duminică, de poliţie, Cătălin Roman, este, la 27 de ani, funcţionar public (lucrează la APIA), absolvent de două facultăţi şi are dosar penal pentru că a bătut cu patul de pistol un om. A tatonat şi el viaţa de patron, dar a renunţat. Firma Argusz – Trade SRL care se ocupa cu vânzarea bunurilor de uz gospodăresc, înfiinţată în 2007, a fost închisă anul trecut. Primarul are un hotel plin de datorii Familia Roman stă însă bine în ceea ce priveşte afacerile: primarul a fost implicat în mai multe firme, iar mama conduce un hotel. Om pus pe treabă, Petru Roman a fost asociat, din 1993, în Comercial Deta SRL, o alimentară care s-a închis în 2004. O alta firmă a fost Darielas – Company SRL, radiată la finele anului trecut. În 2000 a înfiinţat, împreună cu doi italieni, Group TSR Service SRL, societate pentru plasarea forţei de muncă. În acelaşi an, în mod bizar, a radiat-o. On- Westline SRL, deschisă în 2003, are ca obiect de activitate hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare. Aici este asociat unic şi administrator soţia sa. Cifra de afaceri, în 2009 a fost de 138.998 de euro, însă şi datoriile pe măsură: 86.525 euro. CITIȚI ȘI:
- Primarul din Deta, despre copiii săi: "Trebuia să-i iau de urechi atunci când erau mai mici. Acum este prea târziu"
- Cazul beizadelelor din Deta. Patru persoane reținute, prezentate instanței cu mandate de arestare
- VESTUL SĂLBATIC: Băieţii primarului din Deta "taie în carne vie"