Evenimentul Zilei > Actualitate > Caz incredibil: un bărbat şi-a pierdut memoria după o intervenţie stomatologică
Caz incredibil: un bărbat şi-a pierdut memoria după o intervenţie stomatologică

Caz incredibil: un bărbat şi-a pierdut memoria după o intervenţie stomatologică

Un cetăţean britanic care locuia în Germania s-a trezit într-o dimineaţă din martie 2005 şi s-a dus la dentist pentru un tratament de canal. Zece ani au trecut de atunci şi bărbatul are, în fiecare dimineaţă, aceeaşi senzaţie că este 2005 şi că trebuie să meargă la dentist.

Ceva s-a întâmplat, evident, între momentul în care a început operaţia şi s-a terminat. Mai exact, ceva care i-a împiedicat creierul să stocheze amintiri pe termen lung. Potrivit oamenilor de ştiinţă care i-au studiat cazul, el reţine lucruri în limita a doar 90 de minute, după care o ia din nou de la zero, relatează stirileprotv.ro.

Ultima amintire pe care o are este când stomatologul i-a făcut anestezia locală. Apoi, când s-a trezit, medicul îşi aminteşte că William era palid, iar privirea îi era pierdută. Pentru că nu şi-a revenit până seară, a fost dus la spital, unde a stat timp de 3 zile. Acolo, a devenit clar că şi-a pierdut abilitatea de a formă amintiri pe termen lung, că şi cum creierul sau şi-ar da un restart la fiecare zece minute.

Apoi, situaţia lui s-a îmbunătăţit puţin şi a ajuns la capacitatea de 90 de minute, doar că aici a şi stagnat în următorii 10 ani. “Fiecare zi este pentru el ziua în care are programare la dentist”, scrie în raportul medical.

Viaţă bărbatului, că un scenariu de film, este ţinută în ordine de către soţia să, care i-a creat un ghid pe telefonul mobil şi i-l da să-l citească în fiecare dimineaţă. Acolo, ea îi reaminteşte în fiecare zi ce i s-a întâmplat şi îi spune că copiii lui au crescut şi sunt adulţi acum.

Simptomele lui William sugerează că suferă de amnezie anterogradă, o incapacitate a creierului de a crea amintiri pe termen lung, în timp ce amintirile formate înainte de incident sunt accesibile.

Totuşi, cauza leziunii cerebrale este un mister. Scanările efectuate de medici nu arată niciun fel de urmă în regiunile creierului asociate cu pierderea de memorie.