Teorii mai recente, din ultimul deceniu, au acordat în schimb mai mult credit ipotezei opuse, cu alte cuvinte cauzelor genetice ale homosexualitatii, odata cu descoperirea unei asa-numite ”gene gay”, în 1993 – cromozomul Xq28 -. Totodata, s-au efectuat studii asupra dimensiunilor neuronilor hipotalamusului /regiunea din creier care controleaza sfera sexuala/, în urma carora s-a dovedit ca la heterosexuali sunt dubli comparativ cu homosexualii.

La vechea întrebare ”te nasti homosexual, sau devii” oamenii de ştiinţă au încercat să răspundă.

Cei mai mulți adolescenți care descoperă că sunt homosexuali realizează că așa sunt din naștere și că nu ar fi un comportament dobândit. Uneori tinerii sunt marcați în copilărie de diverse întâmplări, un viol, un abuz, un mediu abuziv și violent; aceste întâmplări fac ca viitorul adolescent să fie scârbit de persoanele opuse sexului său.

Lisa Diamond, membră APA – Asociația Psihologilor din America, a concluzionat că homosexualitatea se dobândește. Nimeni nu se naște homosexual!

Lawrence Mayer şi McHugh – profesor de psihiatrie, într-un raport, vorbeşte despre cercetarea științifică și mai ales ce nu se spune, despre sex și sexualitate. Raportul conferă o atenție specială problemei ratei mare de probleme mintale în cadrul populației LGBT și pune sub semnul întrebării bazele științifice ale trendului de a administra terapii hormonale copiilor care nu se identifică cu sexul biologic.