Evenimentul Zilei > Actualitate > Câţi bani fac reţelele criminale din droguri, prostituţie şi trafic de organe
Câţi bani fac reţelele criminale din droguri, prostituţie şi trafic de organe

Câţi bani fac reţelele criminale din droguri, prostituţie şi trafic de organe

Banii care sunt rulaţi pe piaţa neagră la nivel mondial se cifrează la aproximativ 650 miliarde de dolari, potrivit analizelor programului de cercetare internaţională Global Financial Integrity. Mai mult de jumătate din această sumă, 320 miliarde de dolari, provine din vânzarea drogurilor, spun experţii, citaţi de RIA Novosti.

Banii proveniţi din rulajul drogurilor sunt folosiţi de grupurile mafiote internaţionale. Potrivit analiştilor, fermierii din America de Sud care cultivă coca, arbustul din frunzele căruia se obţine cocaina, primesc nu mai mult de 2% din banii obţinuţi din vânzarea finală a acestui drog în Statele Unite. Restul banilor ajung la reţelele criminale internaţionale, principalul finanţator al corupţiei din întreaga lume.

A doua sursă importantă de bani de pe piaţa neagră este producţia bunurilor contrafăcute, care atinge 250 miliarde de dolari anual. La această categorie intră şi tipărirea bancnotelor false.

Potrivit datelor serviciilor speciale din SUA, unul din 12.400 de dolari aflaţi în circulaţie este fals.

Peste 30 miliarde de dolari din prostituție

Sume ilicite de peste 30 miliarde de dolari sunt obţinute de reţelele de traficanţi de carne vie. Piaţa neagră a petrolului şi animalelor sălbatice aduce venituri de aproximativ 10 miliarde de dolari. La un nivel similar se cifrează veniturile obţinute din vânzarea peştelui şi produselor marine de către braconieri.

Reţeaua internaţională care intermediază vânzarea ilegală de organe pentru transplant a depăşit piaţa neagră a diamantelor, cifrate la 1,2 miliarde dolari şi, respectiv, 800 milioane de dolari.

De exemplu, un rinichi sănătos poate fi cumpărat cu 5.000 de dolari de la donatorii din ţările în dezvoltare şi este vândut pentru o sumă de cel puţin zece ori mai mare.
Programul Global Financial Integrity funcţionează în cadrul Center of International Policy din SUA.