Evenimentul Zilei > Politica > Câți bani au primit partidele de la AEP. PSD a încasat cea mai mare subvenție
Câți bani au primit partidele de la AEP. PSD a încasat cea mai mare subvenție

Câți bani au primit partidele de la AEP. PSD a încasat cea mai mare subvenție

Autoritatea Electorală Permanentă a virat doar în această lună 17 milioane de lei partidelor politice. Partidul Social Democrat a primit cea mai mare sumă, 6,5 milioane de lei.

Autoritatea Națională Permanentă, AEP, a anunțat valoarea subvențiilor virate de instituție în contul fiecărui partid politic în luna august a anului 2022. Subvențiile sunt oferite în urma aplicării prevederilor Legii nr. 33/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Astfel, AEP a virat, în această lună, în total, 16.972.063,09 lei. Din această sumă, PSD a primit cei mai mulți bani, respectiv 6.534.585,82 lei. În același timp, Partidului Național Liberal i-a fost virată suma de 5.539.682,82 lei. Pe locul al treilea al sumelor primite de la AEP este USR. Partidul a primit 2.986.325,78 lei. Ulterior, AUR s-a ales cu 1.322.548,64 de lei, iar formațiunea politică fondată de Victor Ponta, PMP,  a primit 247.025,81 lei.

În primele șase luni ale acestui an, în perioada ianuarie – iunie, partidele politice au încasat 124.890.327,26 lei, reprezentând subvenții de la bugetul de stat. Peste 60% din această sumă a fost cheltuită deja, în prima parte a anului. Dintre toate partidele care au primit finanțare de la buget, PSD și PNL au cheltuit majoritatea banilor pe promovare în presă și propagandă, potrivit Mediafax.

Pe ce au cheltuit PSD și PNL banii

Privind structura cheltuielilor angajate din subvenția de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o următoarele categorii de cheltuieli: în cazul Partidului Social Democrat, cheltuielile pentru presă și propagandă au reprezentat 73,85%. În cazul Partidului Național Liberal, acestea au reprezentat 73,80%.

Partidul Mișcarea Populară a înregistrat cheltuieli pentru presă și propagandă în procent de 25,15% din totalul cheltuielilor efectuate. AEP a mai arătat că în cazul Partidului Pro România, cheltuielile cu personalul, cu onorariile avocaților și ale executorilor și experților au reprezentat 44,01%. În cazul USR, cheltuielile cu personalul au reprezentat 34,19% din total.

De când primesc partidele politice subvenții

Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenții de la bugetul de stat. Ele sunt acordate în funcție de numărul de voturi obținute la alegerile parlamentare și de cele primite la alegerile locale. Banii sunt alocați prin intermediul Autorității Electorale Permanente. Subvenția este stabilită, pentru fiecare partid, în proporție de 75% raportat la numărul de voturi primite la alegerile parlamentare.

Pentru diferența de 25% de voturile obținute la alegerile locale pentru consilierii județeni și cei din cadrul Consiliului General al Municipiului București. Ca să obțină acești 25%, formațiunile trebuie să fi obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.