Ministerul Agriculturii a început să facă plățile. Românii care beneficiază de sprijin financiar

Ministerul Agriculturii a început să facă plățile. Românii care beneficiază de sprijin financiar

Primele subvenții de anul acesta în cadrul Programului Tomata vor ajunge la fermierii din Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi. În total, pentru 2022, au fost alocate 225 de milioane de lei în cadrul acestui program.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunțat că au fost virate primele subvenții către beneficiarii înscriși în Programul Tomata. Banii vor ajunge la agricultorii din Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi.

„Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi să îşi verifice conturile. În datele de 4 şi 5 august au fost virate primele sume către beneficiarii programului Tomata“, a anunțat Ministerul Agriculturii.

Se așteaptă dosarele

Cele patru judeţe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăţilor Programul Tomata. Este vorba despre 476 de beneficiari la care vor ajunge în total 7,065 milioane lei, în această primă tranșă de plăți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe măsură ce se vor primi dosarele aferente agicultorilor din celelalte judeţe, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va achita cererile de plată și pentru restul cultivatorilor înscrişi în acest program național.

Program național

Programul Tomata are alocat, pentru 2022, un buget total de 225 milioane de lei. Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar legumele pot fi valorificate de agricultori în ambele perioade ale anului.

Valoarea sprijinului de la stat este de 4.000 euro/beneficiar pentru producţiile de tomate valorificate astfel:

3.000 euro/beneficiar pentru producţiile valorificate în perioada 1 martie – 1 iulie (ciclul I)

1.000 euro/beneficiar pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)

Pentru a primi banii de la stat, agricultorii trebuie să aibă o producție minimă de 3.000 kg/1.000 mp de teren cultivat, potrivit Agerpres.

Semimțe românești

Programul Tomata s-ar putea derula folosind numai seminţe româneşti începând de anul viitor, dacă baza de producere a seminţelor româneşti se va dezvolta suficient încât să să permită acest lucru, anunța în urmă cu câteva luni ministrul Agriculturii.

În acest moment însă nu li se poate cere agricultorilor acest lucru, deoarece nu există pe piața suficiente semințe autohtone. Nu s-a luat însă o decizie finală în ceea ce privește această propunere.