Bani de la stat pentru partidele politice. Subvențiile se ridică la peste 124 de milioane de lei

Bani de la stat pentru partidele politice. Subvențiile se ridică la peste 124 de milioane de lei Sursa: Lightkeeper | Dreamstime.com

În primele șase luni ale acestui an, în perioada ianuarie – iunie, partidele politice au încasat 124.890.327,26 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat. Peste 60% din această sumă a fost cheltuită deja, în prima parte a anului, conform AEP. Dintre toate partidele care au primit finanțare de la buget, PSD și PNL au cheltuit majoritatea banilor pe promovare în presă și propagandă.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat luni, 1 august, că partidele politice au cheltuit 60,42% din subvenţiile de la bugetul de stat pe care au primit-o în perioada ianuarie - iunie a anului 2022. Dintre sumele alocate prin subvenții, cea mai mare pondere din aceste cheltuieli, în cazul PSD şi PNL, au avut-o cele cu promovarea în presă şi propagandă.

„Autoritatea Electorală Permanentă doreşte să vă informeze că, urmare a monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, a informaţiilor referitoare la cheltuielile efectuate de către formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, conform informaţiilor deţinute, precum şi a celor transmise de partidele politice, în perioada ianuarie-iunie a anului 2022 au fost efectuate cheltuieli în procent de 60,42% din totalul sumelor încasate”, se arată într-un comunicat de presă transmis de AEP.

Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenții de la bugetul de stat se acordă în funcţie de numărul de voturi obținute la alegerile parlamentare și de cele primite la alegerile locale. Banii sunt alocați prin intermediul Autorităţii Electorale Permanente. Subvenția este stabilită, pentru fiecare partid, în proporție de 75% raportat la numărul de voturi primite la alegerile parlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru diferența de 25% de voturile obținute la alegerile locale pentru consilierii județeni și cei din cadrul Consiliului Geneal al Municipiului București. Ca să obțină acești 25%, formațiunile trebuie să fi obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.

Sursa foto. EVZ

Cum au fost cheltuite subvențiile de la buget

Potrivit sursei citate, în primele șase luni ale anului, între lunile ianuarie și iunie au fost vărsate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare totală de 124.890.327,26 lei. Aceste sume reprezintă subvenţii de la bugetul de stat pentru activitatea politică.

„Privind structura cheltuielilor angajate din subvenţia de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o următoarele categorii de cheltuieli: în cazul Partidului Social Democrat, cheltuielile pentru presă şi propagandă au reprezentat 73,85%, iar în cazul Partidului Naţional Liberal, acestea au reprezentat 73,80%, Partidul Mişcarea Populară a înregistrat cheltuieli pentru presă şi propagandă în procent de 25,15% din totalul cheltuielilor efectuate”, se mai arată în comunicatul de presă.

AEP a mai arătat că în cazul Partidului Pro România, cheltuielile cu personalul, cu onorariile avocaților și ale executorilor și experților au reprezentat 44,01%. În cazul USR, cheltuielile cu personalul au reprezentat 34,19% din total.

„De asemenea, pentru Partidul Pro România, cheltuielile cu personalul şi cheltuielile cu onorariile avocaţilor, executorilor şi experţilor au reprezentat 44,01% fiecare. În cazul Uniunii Salvaţi România, cheltuielile cu personalul au reprezentat 34,19% din totalul cheltuielilor efectuate”, se mai arată în comunicatul de presă.