Guvernul Ciucă acordă noi subvenții pentru plata gazelor. Zeci de milioane de lei puse la bătaie de către Guvern

Guvernul Ciucă acordă noi subvenții pentru plata gazelor. Zeci de milioane de lei puse la bătaie de către GuvernSursă: Arhivă EVZ

Guvernul a decis să sprijine cu bani primăriile din țară, cu scopul de a compensa prețurile mari al achizițiilor de gaze naturale. În contextul crizei energetice, Ministerul Dezvoltării alocă peste 28 de milioane de lei către bugetele locale.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a aprobat repartizarea celei de-a treia tranșe a bugetului alocat pentru primării.

Pentru sezonul rece 2021-2022, ministrul Attila a alocat 28.493.547,58 lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale.

„Continuăm să sprijinim cetățenii și autoritățile publice locale în plata facturilor pentru încălzire și așteptăm și următoarele cereri ale autorităților locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale”, a transmis ministrul Cseke Attila.

Astfel, pentru luna decembrie, municipiile Miercurea Ciuc și Ploiești vor primi o finanțare de 6.790.813,08 lei, iar pentru luna ianuarie va fi alocată suma totală de 21.702.734,50 lei pentru Arad, Oradea, Giurgiu, Timișoara, Tulcea și Focșani.

Pentru anul 2022, legea bugetului prevede 400 de milioane de lei pentru subvenții, iar de la începutul lunii ianuarie, până în februarie, au fost alocate aproape 61 de milioane de lei.

Lunile cuprinse în ajutorul de la stat sunt ianuarie şi februarie 2022

Potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, până la epuizarea bugetului iniţial, de 400 de milioane de lei, destinat subvențiilor pentru termoficare, ministerul va continua să acorde sprijin pentru facturile pe lunile ianuarie şi februarie 2022.

„În baza reglementărilor în vigoare până acum, ministerul avea posibilitatea să ofere o subvenţie autorităţilor locale pe raza cărora funcţionează sisteme de termoficare pe bază de gaz, în limita a 50% din valoarea facturii care depășea prețul plafonat”, afirmă acesta.

Compensație de 50% pentru furnizarea energiei termice

Actul normativ adoptat luni prevede posibilitatea ca autorităţile publice locale, până la epuizarea bugetului, să utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022. Mai precis, se va acorda până o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ – pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG.

„În complementar faţă de sistemul de compensare care astăzi există prin legea 259/2021 şi care se desfăşoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenţionare, astfel încât pe lângă această subvenţionare care există astăzi – şi anume subvenţionarea cu 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale, de 0,250 lei/kWh; deci acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ – pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG, există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublul sumei compensării”, a mai subliniat ministrul Cseke.

 

Ne puteți urmări și pe Google News