Igor Dodon, cu o nouă „misiune” în Rusia: a criticat Bucureştiul şi l-a apărat pe Călin Georgescu
- Julieta Savitchi
- 13 decembrie 2024, 15:29
Ex-preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost într-o deplasare de două zile în Federaţia Rusă, în fruntea unei delegaţii din activişti socialişti. Printre ei se regăseşte şi Maxim Moroşan, liderul filialei din Bălţi a Partidului Socialiştilor din oraşul Bălţi, care mai este şi omul de încredere a interlopului fugar, Grigore Caramalac, alias Bulgarul.
Igor Dodon şi oamenii săi au participat la Forumul Internațional „SO.ZNANIE” din Nijni Novgorod. Eveniment a fost organizat în scopul consolidării „suveranității tehnologice” și „schimbului de practici între regiunile Federației Ruse”.
Forumul propagă naraţiunea ideologilor Kremlinului despre „pierderea suveranității”, justificând agresiunea militară împotriva Ucrainei.
În afară de trimisul lui Caramalac, din delegaţia condusă de Igor Dodon mai fac parte membrul Comitetului executiv al PSRM, Grigore Uzun, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Elena Iurcenco, consilierul municipal Chișinău, Dinari Cojocaru.
Aceasta este prima deplasare oficială în Federaţia Rusă a fostului şef al statului după ce candidadul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a pierdut alegerile prezidenţiale din toamna trecută.
Discursul lui Igor Dodon, rupt din propaganda rusească
Igor Dodon a venit cu un discurs la tribuna forului de la Nijnii Novgorod. Discurs care pare a fi întocmit de către ideologii de la Kremlin.
„Era globaliştilor din întreaga lume se apropie de sfârșit, că vine epoca apărării suveranității și a valorilor naționale. În ciuda rezistenței lui Soros și a ONG-urilor din unele state”, a declara fostul preşedinte de la Chişinău la Nijni Novgorod.
Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a declarat că tematica forumului este una economică: „Tema principală a forumului este formula dezvoltării durabile a economiei, ținând cont de nevoile reale ale oamenilor: cum să găsim echilibrul între necesitățile umane, provocările tehnologice, factorii de mediu și implementarea proceselor de management sustenabil la nivel de stat”.
În apărarea lui Călin Georgescu
Igor Dodon şi-a argumentat ideile din discursul său cu exempledin campania prezidenţială eşuată din România. Fruntaşul socialist a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România. Totodată, a prezentat succesul candidatului pro-rus la Președinția României, Călin Georgescu, drept parte a unei lupte dintre „suveraniști” și „globaliști”.
„Vedeți ce s-a întâmplat săptămâna trecută în România, cum au anulat grosolan alegerile. Deoarece cel care a învins în primul tur, a acumulat cele mai multe voturi, ar fi putut câștiga scrutinul. Georgesu este suveranist, luptător pentru interesele naționale și valorile tradiționale, antiglobalist”, a declarat Igor Dodon.
Delegaţia lui Igor Dodon, „aleasă pe sprânceană”
Fostul preşedinte a fost însoţit la Nijni Novgorod de Maxim Moroşan, onsilier socialist din Bălţi. Vara trcută, el a ajuns în custodia poliţiei, împreună cu încă alte trei persoane, pentru că s-a bătut într-un local.
Maxim Moroşan este un apropiat al liderului interlop Grigore Caramalac, alias Bulgarul. Pe lângă activitatea politică, Maxim Moroşan a organizat o brigadă din sportivi şi persoane certate cu legea. Care a început să activeze la fel ca şi banda lui Bulgarul în anii 90.
Mai multe persoane din gruparea lui Moroşan au ajuns în vizorul oamenilor legii. Inclusiv pentru trafic de droguri şi bătăi.
O persoană care a activat alături de Moroşan în Rusia, a comunicat pentru EvZ că Igor Dodon s-a întâlnit de mai multe ori în secret cu Caramalac. Precizăm că Grigore Caramalac este agent FSB, agreat de Kremlin.
Şi Grigore Uzun a avut probleme cu legea. El a fost implicat într-o încăierare în urma căreia mai mulți consilieri locali de la Vulcănești i-au cerut să demisioneze din funcția de deputat în APG.
Uzun s-a ales cu un dosar penal pentru „vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii de două sau mai multe persoane”. Avocatul lui Uzun a înaintat plângere judecătorului de instrucție, contestând ordonanța procurorului de recunoaștere a acestuia în calitate de învinuit.
Potrivit publicației „Ziarul de Gardă”, „prin încheierea dictată de judecătorul Vasili Hrapacov, a fost anulată ordonanța de recunoaștere a lui Grigori Uzun în calitate de învinuit.
Dinari Cojocaru s-a aflat în atenţia autorităţilor pentru raportarea necorespunzătoare a veniturilor şi cheltuielilor.