Evenimentul Zilei > Politica > Interdicție la vânzarea caselor consolidate pentru minim 20 de ani. Anunțul ministrului Dezvoltării. Toți proprietarii trebuie să știe asta
Interdicție la vânzarea caselor consolidate pentru minim 20 de ani. Anunțul ministrului Dezvoltării. Toți proprietarii trebuie să știe asta

Interdicție la vânzarea caselor consolidate pentru minim 20 de ani. Anunțul ministrului Dezvoltării. Toți proprietarii trebuie să știe asta

Interdicția de vânzare a caselor pentru 20 de ani este una dintre prevederile unui program de consolidare de risc seismic care va intra în dezbatere parlamentară, cel mai probabil, la primăvară. Anunțul a fost făcut de ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu precizarea că proiectul mai necesită avize din partea Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției.

Proprietarii români ar putea primi interdicție la vânzarea locuințelor pentru o perioadă de 25 de ani, potrivit programului privind consolidarea de risc seismic, despre care ministrul Cseke Attila a precizat că trebuie revigorat, cel aflându-se în vigoare la momentul actual datând din anul 1994.

Proiect privind consolidarea de risc seismic

„Programul de consolidare de risc seismic nu a parcurs încă circuitul de avizare interministerială. Avem nevoie de un program cu nişte principii şi criterii cu totul noi, pentru că cel aflat în vigoare este din 1994 şi categoric este depăşit ca funcţionalitate – se şi vede din investiţiile care au avut loc sau de fapt mai mult n-au avut loc. Acest program trebuie revigorat, este prevăzut ca şi reformă în PNRR şi anul acesta va fi realizat. (…) Vorbim de un proiect de lege cu care vom merge în Parlament, nu de o ordonanţă de urgenţă.

Ceea ce urmăreşte acest program, pe scurt, faţă de programul care este în vigoare, dar care este nefuncţional, este în primul rând să fie o finanţare multianuală. Unul din neajunsurile principale ale programului actual este finanţarea naţională, fiind un program creat în 1994, astfel încât, şi dacă Guvernul aprobă lista de investiţii pentru care se prevăd consolidări de risc seismic, până când se porneşte procedura de achiziţie şi se finalizează şi termenul de execuţie, este imposibil pentru oricine, astăzi, în România, ca într-un an de zile – de la aprobare, la achiziţie şi la execuţie – să consolidezi, de exemplu, o clădire în Bucureşti. Deci, trebuie să facem un program de finanţare multianuală. Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe. Includem şi clădirile publice şi în aceste clădiri publice sunt instituţii, sunt foarte mulţi angajaţi şi ele trebuie consolidate. Nu va mai exista o cofinanţare.

Interdicție de vânzare pe 25 de ani pentru proprietarii români

Practic, programul prevede finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuţia referitoare la proprietarii care nu pot să suporte, pentru că nu au posibilităţi financiare şi aşa mai departe. Acest lucru este legat în mod categoric de interdicţie de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creştere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanţare de la stat.

Vom avea o interdicţie de vânzare, respectiv în perioada interdicţiei de vânzare proprietarul poate să-şi vândă apartamentul, dar atunci trebui să restituie statului cota parte din investiţia de consolidare de risc seismic. (…)

Deci, sunt câteva modificări esenţiale faţă de programul actual, care să dea şansa repornirii acestui deziderat care este foarte important, pentru că în ultimii ani, din păcate, nu s-a reuşit şi din cauza acestui program ineficient de consolidări de risc seismic. Perioada interdicţiei este de 25 de ani pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice, interdicţia este de 5 ani, în legislaţia actuală, şi noi propunem 10 ani”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.