Curg bani de la bugetul de stat pentru partide. Au cheltuit o sumă colosală

Curg bani de la bugetul de stat pentru partide. Au cheltuit o sumă colosală Sursă: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Peste 232 de milioane de lei reprezintă subvenția de stat acordată în 2021 partidelor politice din România. Acestea au cheltuit peste 47,62% din totalul sumelor primite. Majoritatea banilor s-au dus pe propagandă și presă.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că "urmare a monitorizării de către Serviciul de urmărire a respectării destinaţiei subvenţiilor a informațiilor referitoare la cheltuielile angajate de către formațiunile politice din subvențiile de la bugetul de stat, conform datelor deținute, precum și a celor transmise de partidele politice, s-a constatat că în perioada ianuarie-decembrie a anului 2021 au fost angajate cheltuieli în procent de 47,62% din totalul sumelor încasate".

Potrivit AEP, în anul 2021, partidele au primit peste 232.766.294,91 lei, reprezentând subvenții de la bugetul de stat.

"În structura cheltuielilor angajate din subvenția de la bugetul de stat ponderea cea mai mare au avut-o următoarele categorii de cheltuieli: -cheltuieli pentru presă și propagandă: 71,21% la Partidul Social Democrat și 64,21% la Partidul Național Liberal;

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto:presidency.ro

-cheltuieli cu chiriile și utilitățile: 34,07% la Partidul Pro România; -cheltuielile cu personalul: 45,83%, la Uniunea Salvați România și 38,75% la Partidul Mișcarea Populară.”

Cum sunt finanțate partidele de la buget?

(1) Partidele politice primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, în condiţiile art. 18 – 23 din Legea nr. 334/2006, republicată.

(2) Partidele politice primesc subvenţia de la bugetul de stat majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de către candidaţii femei.

(3) Pentru alianţele politice sau electorale subvenţia se împarte între membrii lor, potrivit dispoziţiilor art. 18 alin. (4) din Legea nr. 334/2006, republicată.

(4) În urma alegerilor parlamentare generale, subvenţia se vă acorda în funcţie de numărul de voturi primite la aceste alegeri şi în funcţie de numărul de mandate obţinute de candidaţii femei, în cuantumurile prevăzute de lege, începând cu luna următoare publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(5) În urma alegerilor generale pentru autorităţile administraţiei publice locale, subvenţia se va acorda în funcţie de numărul de voturi primite la aceste alegeri pentru consiliile judeţene şi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi în funcţie de numărul de mandate obţinute de candidaţii femei, în cuantumurile prevăzute de lege, începând cu luna următoare publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Partidele politice primesc subvenţia de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente şi au obligaţia să înregistreze distinct în evidenţa contabilă proprie subvenţia primită.