Este doar retorică sau China se pregătește să atace Taiwanul, se întreabă analiștii occidentali. Ce i-a îngrijorat? Propaganda extrem de agresivă care circulă pe platformele chineze de socializare chineze Weibo și WeChat. Ea este întărită de articole adresate „celor care sprijină separarea” – un termen despre care se crede că se referă la cei care sunt în favoarea separării zonelor geografice pe care superputerea asiatică își afirmă autoritatea.

Un poster de propagandă – înfățișând rachete militare lansate lângă cuvintele „Pregătește-te pentru război” – a fost produs de Departamentul Politic al Grupului Militar 80 din Armata Populară Chineză.  Potrivit articolelor, trupele din armata a 80-a, care este desfășurată în provincia chineză Shandong, au jurat să „respecte toate comenzile” și „să nu se teamă de provocări”.

Soldații au promis, de asemenea, că „vor lupta pentru demnitate fără teama de moarte”, potrivit materialului campaniei. Unitatea de propagandă a inclus și un videoclip cu videoclipuri cu tancuri, soldați și explozii de rachete.

Amenințarea Chinei provoacă apeluri la alianță globală.

Videoclipul a fost intitulat „Vrei să fii unul din cei care sprijină separarea Taiwanului de China? Ascultă aici!”. A fost produs de Vocea Strâmtorii. Aceasta este o rețea de cinci posturi de radio ale Armatei Populare Chineze cu sediul în Fuzhou, provincia Fujian. În special, sunt difuzate special pentru ascultătorii din Taiwan.

China vede Taiwanul ca o provincie separatistă și a amenințat că nu va evita un conflict pentru a o unifica cu continentul-mamă. Luna trecută, ministrul de externe din Taiwan a mai spus că China se „pregătește pentru război”, în timp ce anunța că țara sa se pregătea pentru o potențială ciocnire.

Joseph Wu a declarat că Beijingul a încercat să „scoată” Taiwanul din politica mondială cu mișcări militare și presiune internațională. Joseph Wu a fost întrebat care crede că sunt obiectivele Chinei în urma exercițiilor militare sporite și a agresivității.

Ministrul a spus: „Cred că Beijingul s-a pregătit pentru războiul împotriva Taiwanului. Se pregătesc pentru asta. Dacă te uiți la numărul de manevre și incidente armate (atacuri ale trupelor), vezi că este de aproximativ 2.900 de ori. Deci, amenințarea a crescut.

„Și dacă ne uităm într-un mod mai atent, vedem cum chinezii trec chiar linia de mijloc a strâmtorii Taiwanului”, încălcând apele teritoriale ale Taiwanului, într-un semn de agresivitate militară, a conchis ministrul taiwanez.