Sondaj de opinie cu rezultate dezastruoase. Două partide s-au prăbușit, două au crescut. Cine e politicianul cel mai de încredere

Sondaj de opinie cu rezultate dezastruoase. Două partide s-au prăbușit, două au crescut. Cine e politicianul cel mai de încrederesursa foto. EVZ

Un sondaj de opinie realizat de cei de la Avangarde arată că întreaga clasă politică este percepută negativ de români. PSD ar câștiga dacă ar avea loc alegeri duminică.

În cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, Partidul Social Democrat (PSD) ar câștiga, pentru că ar obține un scor de 37% din voturile exprimate. Asta arată un sondaj de opinie ce a fost realizat de Avangarde.

Ce spune ultimul sondaj realizat de Avangarde

Următoarele partide ar obține următoarele procente: PNL - 20%, AUR - 14% alianța USR PLUS - 13%. În creștere sunt cei de la AUR. Medicul Alexandru Rafila se află pe primul loc în topul popularităţii și este urmat de Emil Boc şi de Klaus Iohannis. Florin Cîţu, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Rareş Bogdan, pe ultimele locuri. 6% dintre cei care au fost chestionaţi în cadrul acestui sondaj au spus că nu au auzit de europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, iar 4% nu au auzit de Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei.

Coform rezultatelor barometrului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, scorurile obţinute ar fi - PSD-37%, PNL - 20%, AUR - 14%, USR PLUS - 13%, UDMR - 5%, iar PMP nu ar realiza pragul de 5% pentru intrarea în Parlamentul României.

O altă întrebare ce a fost adresată respondenților a fost formulată astfel: „În continuare vă vom citi o listă de politicieni şi personalităţi din România. Vă rugăm să ne spuneţi ce părere aveţi despre fiecare în parte”, opţiunile fiind: părere bună, părere proastă, nu am auzit de el, nu răspund.

Cine este românul cu cea mai mare cotă de încredere

Pe primul loc este Alexandru Rafila, deputat PSD, despre care 36% dintre cei chestionaţi au o părere bună şi tot atâţia au o părere proastă, 1% nu au auzit de el, iar 27% nu au răspuns.

Pe locul al doilea, se situează primarul Clujului Emil Boc, cu 30% opinii favorabile, 45% opinii defavorabile, 1% nu au auzit de el, iar 24% nu au răspuns.

Poziţia a treia în topul popularităţii revine preşedintelui Klaus Iohannis, despre care 28% dintre subiecţi au o părere bună, 52% au o părere proastă, în timp ce 20% nu au dorit să răspundă.

Liderul PSD Marcel Ciolacu este pe poziţia a patra cu - 27% - părere bună şi 52% - părere proastă. În topul care a strâns 15 politicieni, urmează, în ordine, Gabriela Firea, Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Vasile Dâncu, Ludovic Orban, Nicuşor Dan, George Simion, Florin Cîţu, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Rareş Bogdan.

Despre Ludovic Orban au părere bună 16% dintre subiecţi, el fiind la egalitate din acest punct de vedere cu Vasile Dîncu, însă în timp ce despre Dîncu au o părere proastă 42%, în cazul lui Orban acest procent este de 58%.

Prim-ministrul este la pământ din punct de vedere al credibilității în ochii românilor

Pentru Florin Cîţu, sondajul indică 14% - părere bună, 61% - părere proastă. Dan Barna; 14% părere bună şi 59% părere prosată, Dacian Ciolos - 12% părere bună, 60% părere proastă, iar Rareş Bogdan are 11% - părere bună şi 56% părere proastă.

Rareş Bogdan este însă pe primul loc în ceea ce priveşte procentul celor care declară că nu au auzit de el - 6%, fiind urmat de Nicuşor Dan - 4%, George Simion - 3% şi Dacian Cioloş - 2%.

20% dintre cei chestionaţi sunt de părere că formula PNL-USR PLUS-UDMR este în continuare cea mai potrivită ca să conducă România, 18% susţin soluţia anticipatelor, iar 13% susţin varianta unui Guvern PSD-AUR, în timp ce varianta Guvernului minoritar PNL-UDMR este considerată o opţiune pentru 3%.

Sondajul a fost realizat în perioada 14- 21 septembrie, pe un eşantion probabilist, aleator simplu de 900 de subiecţi, prin Metoda CATI. Marja de eroare este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Ne puteți urmări și pe Google News