Germanii se tem de o invazie a refugiaților afgani. Sondaj de opinie
- Ionel Sclavone
- 18 august 2021, 15:16
Germanii se tem că vor fi invadați refugiații din Afganistan care fug din țară de teama regimului taliban care a preluat puterea.
Două treimi dintre cetățenii germani se tem de un aflux major de refugiaţi în urma evenimentelor recente din Afganistan. Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat de institutul Civey pentru publicaţia Augsburger Allgemeine, după cum informează DPA.
Conform rezultatelor cercetării sociologice, 62,9% dintre germani se declară îngrijoraţi de perspectiva unui val de refugiaţi care ar veni în Germania. Aceștia se raportează la evenimentele din 2015. Pe de altă parte, un procent de 30% dintre cei intervievați au o opinie diferită în această privinţă.
Cei mai îngrijorați de spectrul unui aflux de refugiaţi afgani se declară susţinătorii partidului de extremă dreapta „Alternativa pentru Germania” (AfD).
Trei sferturi din electoratul blocului conservator CDU - CSU consideră că Germania s-ar putea confrunta cu o situaţie similară celei din 2015. Aceeași opinie este susţinută şi de 38,8% dintre simpatizanţii Verzilor. Astfel, în anii 2015 şi 2016, peste 1,1 milioane de solicitanţi de azil au venit în Germania, iar mulţi dintre ei erau cetățeni de origine siriană care fugeau de războiul din țara lor.
Sondajul Civey a fost realizat pe 16 şi 17 august, pe internet, pe un eşantion reprezentativ de 5.002 persoane din Germania. Marja de eroare este de +/-2,5%. Întrebarea adresată de operatori a fost „În ce măsură sunteţi îngrijorat că situaţia din Afganistan ar putea conduce la o situaţie a refugiaţilor precum cea din 2015 din Germania?”.
Afganii fug din țară de teama talibanilor
Revenirea la putere a regimului Taliban, după 20 de ani, procoacă groază în rândul femeilor. Acestea știu că-și vor pierde toate drepturile, iar acțiunile din zilele de dinaintea cuceririi Kabulului nu fac decât să confirme temerile. Când talibanii au preluat puterea în Afganistan, între 1996 și 2001, au închis școlile de fete și au interzis femeilor să mai muncească.
După ce SUA a invadat țara în 2001, restricțiile asupra femeilor au mai fost relaxate, chiar și în situație de război.