Sondaj. Femeile, la putere în topul încrederii. Plus, veste groaznică pentru toate partidele

Sondaj. Femeile, la putere în topul încrederii. Plus, veste groaznică pentru toate partidele

Institutul Sociopol a dat publicității un sondaj de opinie, ”Starea națiunii – sfârșitul lunii iulie 2021”.

Așa cum ne-a obișnuit Mirel Palada, directorul institutului, apar multe constatări privind evoluția partidelor, a nivelului de încredere în diferite personalități ale vieții publice și legate de estimările privind numărul de votanți pierduți sau câștigați de formațiunile cu șanse de a intra și în viitorul Parlament. Vom reveni asupra unor cifre, dar acum le prezentăm pe cele mai importante.

La votul pe partide, spune Sociopol, ar merge la vot 24% dintre cei intervievați. Ar fi o prezență dezastruoasă, cea mai mică din ultimii ani, dar 2024, anul când vor fi alegeri de toate felurile, va fi o perioadă intens politizată și probabil va stârni interesul oamenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei ar vota în proporție de 31% cu PSD, 27% cu PNL, USR-PLUS 15%, AUR ar avea 10%, iar UDMR, ultimul intrat în Parlament ar strânge 7%. Partide ca ProRomânia, PMP sau PER, PRM și ALDE nu ar atinge nici pe departe pragul electoral.

Sociopol observă că tabăra ”stânga/conservatori/suveraniști” se apropie de 50%, iar adversarii lor, ”dreapta/globaliști/progresiști”, se duc spre 40%, pe fondul scăderii USR-PLUS.

La topul încrederii, Top 5 e dominat de trei femei, Laura Codruța Kovesi, Gabriela Firea și Diana Șoșoacă. Surpriza este Alexandru Rafila, care atinge pragul de 20%, în timp ce restul liderilor politici sunt între 16 și 10 la sută.

Ca un mic cancan legat de PNL, Florin Cîțu este la 16% cotă de încredere, dar totuși cu un procent peste Ludovic Orban.

În fine, Sociopol are o veste proastă pentru palatele Cotroceni și Victoria. Privind activitatea președintelui Klaus Iohannis doar 4% sunt foarte mulțumiți și 29%, mulțumiți. Asta înseamnă că un procent de 63% sunt nemulțumiți, 27%, destul de nemulțumiți și 36%, foarte nemulțumiți.

La premierul Florin Cîțu, cifrele sunt de 68 la 24%, în ”favoarea” nemulțumiților.