Evenimentul Zilei > Economie > Câți bani a cheltuit România din PNRR. Ministerul Finanțelor recunoaște: „Nu s-au folosit sume”. Instituțiile evită răspunsul
Câți bani a cheltuit România din PNRR. Ministerul Finanțelor recunoaște: „Nu s-au folosit sume”. Instituțiile evită răspunsul

Câți bani a cheltuit România din PNRR. Ministerul Finanțelor recunoaște: „Nu s-au folosit sume”. Instituțiile evită răspunsul

România nu a folosit nici până la această dată sume primite din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la mai bine de șapte luni de când ţara noastră a primit peste 3,79 miliarde de euro.

Economedia a cerut lămuriri cu privire la sumele cheltuite din PNRR mai multor instituții, care au evitat să răspundă dacă au fost sau nu cheltuiți bani din PNRR până în prezent.

Doar Ministerul Finanțelor a răspuns, vag: „nu s-au folosit sume”, „nu au fost primite solicitări”, „urmează să” vireze sume din granturile PNRR, după ce investițiile sunt întâi plătite din bugetul de stat.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro.

Câţi bani a încasat România din PNRR până acum

România a încasat două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro (13% din suma totală), în decembrie 2021 și în ianuarie 2022. Sumele au fost virate în conturile Ministerului de Finanțe.

Este vorba despre de 1,85 miliarde euro din fonduri nerambursabile aferente PNRR, reprezentând prefinanțarea de 13% din componenta de grant, şi suma de 1,94 miliarde euro, care reprezintă prefinanțarea de 13% din componenta de împrumut.

Banca Națională a României a explicat: „Deoarece Ministerul Finanțelor este titularul fondurilor bănești din PNRR, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene monitorizează modul de implementare a PNRR, considerăm că ministerele de resort menționate pot detalia răspunsurile la întrebările dumneavoastră”.

Şi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a evitat să dea un răspuns concret solicitării jurnaliștilor, aceștia „fiind redirecționaţi către Ministerul Finanțelor”.

Ce răspuns a oferit Ministerul Finanțelor

Potrivit Ministerului Finanțelor, din suma aferentă componentei de împrumut, „nu s-au folosit sume pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și/sau refinanțarea datoriei publice guvernamental. La nivelul MF nu au fost primite estimări/solicitări de fonduri aferente componentei de grant de la coordonatorii de reformă și/sau investiții”.

Ministerul a mai precizat că „după efectuarea cheltuielilor de către beneficiari, coordonatorii de reformă și/sau investiții autorizează aceste cheltuieli și efectuează plata din sumele alocate de la bugetul de stat, urmând ca acestea să fie reîntregite cu sume virate de MF din fondurile primite de la Comisia Europeană aferente componentei de grant din cadrul PNRR”.

La începutul acestei luni, Ministerul Dezvoltării anunța că a autorizat prima solicitare de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 79.100 de lei, pentru reabilitarea și eficientizarea termică a clădirii Primăriei din municipiul Fălticeni, județul Suceava. Ministerul nu a precizat însă dacă aceasta a fost și decontată, relatează economedia.ro.