Medicii de familie nu pot accesa banii din PNRR. Ei acuză Ministerul Sănătății că îi discriminează

Medicii de familie nu pot accesa banii din PNRR. Ei acuză Ministerul Sănătății că îi discriminează Sursa foto: Arhiva EvZ

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că nu îi lasă să acceseze fondurile europene nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Specialiștii în prag de pensionare spun că nu pot beneficia de acești bani.

În urmă cu două luni, medicii de familie erau încântați că pot să își îmbunătățească cabinetele cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Cu toate astea, ei acuză Ministerul Sănătății că îi discriminează pe cei mai în vârstă și că nu îi lasă să beneficieze de acești bani.

„Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a luat la cunoștință cu surprindere despre instrucțiunea nr. 1/28.07.2022 privind clarificarea modului de derulare a proiectelor în cadrul Investiției specifice: I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală din PNRR (...). Conform instrucțiunii menționate, înțelegem că Ministerul Sănătății discriminează și limitează accesul medicilor de familie la fondurile europene nerambursabile din PNRR, inclusiv pe criterii de vârstă, interzicând transmiterea praxisului până la data de 30 iunie 2026, deși transmiterea praxisului este reglementată juridic de peste 15 ani prin Legea reformei în sănătate nr. 95/2006 și ordinul ministrului sănătății nr. 1322/2006”, transmite FNPMF, care a sesizat atât Ministerului Sănătății, cât și premierului Nicolae Ciucă „faptul că medicii de familie sunt împiedicați să acceseze fondurile europene din PNRR”.

Ce îi nemulțumește pe medicii de familie

În Ordinul MS 2182/13.07.2022, publicat în 15 iulie în Monitorul Oficial, se precizează că destinația cabinetului renovat cu bani din PNRR nu poate fi schimbată până în vara anului 2026. Cu toate astea, Ministerul cere ca medicul care beneficiază de fondurile respective să nu poată transmite cabinetul și lista de pacienți altui specialist.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: gov.ro

„În ghidul publicat în Monitorul Oficial scrie doar să nu schimbi destinația spațiului renovat, respectiv să asiguri folosirea echipamentelor până în 2026. Asta poate face un alt medic de familie, nu neapărat cel care e acum, dacă iese la pensie sau se întâmplă orice altceva”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF.

Ce se întâmplă cu medicii în prag de pensionare

O mare parte din medici sunt deja pensionari, iar ei nu au garanția că vor putea continua activitatea medicală pe toată durata de sustenabilitate a proiectelor, respectiv până la 30 iunie 2026 și, ulterior, pe durata perioadei de garanție.

„În același timp, dată fiind vârsta medicilor de familie și bolile asociate, cauzate de condiţiile dificile de muncă, nu este exclus decesul medicilor de familie beneficiari înainte de 30 iunie 2026. Amintim pe această cale că circa 100 de medici de familie au decedat în perioada 2020-2022”, arată FNPMF, precizând că „în ambele situații – încetarea activității sau deces – înţelegem din instrucţiunea Ministerului Sănătăţii că medicii de familie – sau moștenitorii acestora – vor fi obligaţi să returneze contravaloarea finanţării de circa 60.000 de euro acordată din fonduri europene nerambursabile (până la 15.000 de euro pentru renovarea spațiilor cabinetelor medicale și până la 45.150 de euro contravaloarea echipamentelor achiziționate de MS, plus TVA)”.

După ce Ministerul a interzis transmiterea praxisului, specialiștii au declarat că această decizie „ va conduce la o deteriorare și mai importantă a spațiilor cabinetelor medicale, la eșuarea planului și angajamentelor Guvernului României în fața Comisiei Europene și Băncii Mondiale privind creșterea calității serviciilor medicale, precum și la deteriorarea accelerată a accesului pacienților la serviciile medicale oferite de acest segment al asistenței medicale primare – cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu practică independentă”, conchid reprezentanții medicilor de familie, potrivit Jurnalul.ro