Evenimentul Zilei > Justitie > Cătălin Predoiu a vorbit despre ridicarea MCV până în 2023. Secția Specială va dispărea până în martie
Cătălin Predoiu a vorbit despre ridicarea MCV până în 2023. Secția Specială va dispărea până în martie

Cătălin Predoiu a vorbit despre ridicarea MCV până în 2023. Secția Specială va dispărea până în martie

Cătălin Predoiu susține că Ministerul Justiției va „trage pe brânci” pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). O altă problemă de rezolvat la începutul lui 2022 este desființarea Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care a stârnit atâtea dezbateri pe scena politică.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a făcut declarații cu privire la obiectivele propuse pentru anul 2022. Oficialul susține că cel mai important lucru este ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare,  lucru care s-a încercat și până acum, însă fără prea mari șanse de reușită.

Pe lista lucrurilor urgente în Ministerul Justiției se află și desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). În locul acesteia ar putea fi înființată o altă instituție care să ofere garanții de independență a magistraților și să asigure, în același timp, mecanisme eficiente pentru o reală și efectivă răspundere a judecătorilor și procurorilor.

„Cele mai grele sarcini sunt la Justiție și avem de rezolvat desfiinţarea SIIJ, adoptarea legilor justiției și modificarea la codurile penale. Aceste lucruri atârnă enorm în balanța MCV, avem ca obiectiv modificare acordurilor până la sfârșitul anului, modificarea legilor justiţiei până în 2023. Nu trebuie să mergem până în 2023. Noi în acest an trebuie să adoptăm aceste reglementări.

Am fost de foarte multe ori aproape de ridicarea MCV, știu ce trebuie făcut să ajungem acolo, știu că se poate, am fost la doi paşi de două ori, apoi s-au întâmplat lucruri în politică care au prăbușit efortul. Sper sa nu se mai întâmple nimic politic care să ne îndepărteze”, a declarat Cătălin Predoiu la Antena 3.

SIIJ va dispărea până la începutul lunii martie. Cătălin Predoiu este decis să desființeze secția

Ministrul de Justiție este decis și în privința situației cu SIIJ. Acesta a declarat joi seara că nu are niciun fel de îndoială în privința desființării și crede „că până la jumătatea lui februarie Parlamentul va primi proiectul”. Oficialul a precizat faptul că Secția nu va mai funcționa din momentul adoptării proiectului.

Cătălin Predoiu are trei obiective pe care vrea să le ducă la îndeplinire în acest an:

  • desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție;
  • eficientizarea activităţii;
  • oferirea garanţiilor cerute de magistraţi, CCR şi MCV, inclusiv CJUE.

„Politicul nu va avea niciun fel de amestec în modul în care se formează și funcționează sistemul SIIJ”, a mai declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spunând că dosarele vor continua, însă exclude „SIIJ varianta 2.0”.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: