Avocatul Gheorghe Piperea, despre MCV: „România ar trebui să ceară de urgență ridicarea acestuia”

Avocatul Gheorghe Piperea, despre MCV: „România ar trebui să ceară de urgență ridicarea acestuia”Avocatul Gheorghe Piperea a ajuns subiect de glume ca urmare a postărilor sale Sursă Foto: EVZ

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin intermediul căruia Comisia Europeană verifică respectarea standardelor statului de drept în România, a expirat în anul 2010, spune avocatul Gheorghe Piperea, profesor de Drept comercial la Facultatea de Drept a Universității București, care a răsturnat poziția Curții de Justiție a UE.

Sunt tensiuni între Bruxelles și liderii statelor Uniunii Europene, după ce Curtea de Justiție a blocului comunitar a decis că dreptul european primează celui național. În contextul de față, avocatul Gheorghe Piperea a transmis că dreptul UE poate prevala asupra legilor naționale, însă nu și asupra Constituției unui stat, subliniind, de asemenea, că România ar trebui să ridice MCV-ul.

„România ar trebui să ceară de urgență ridicarea MCV-ului”

MCV este expirat de 12 ani. România ar trebui să ceară de urgență ridicarea acestuia. Nu doar că MCV nu face parte din Dreptul Uniunii Europene, fiind un mecanism de verificare, o recomandare de bună practică în justiție. MCV e caduc. Așadar, MCV nu poate prevala asupra Constituției României.

Pe de altă parte, potrivit art.148 alin.2 din Constituție, Dreptul Uniunii Europene (includ aici și deciziile CJUE) este prioritar față de legile interne, iar nu față de Constituție.

Așadar, dezbaterea asupra priorității MCV și a deciziilor CJUE în raport de Constituția României este tendențios orientată către concluzii greșite”, a transmis avocatul Gheorghe Piperea.

Cum au început disputele la Bruxelles privind dreptul UE

Primele tensiuni între Bruxelles și liderii statelor europene au debutat odată cu decizia istorică pronunțată de Curtea Constituțională din Polonia, care marchează posibile schimbări majore pe scena politicii externe.

Curtea Constituțională a adus în discuție primatul dreptului comunitar, un principiu cheie pentru statele care aparțin Uniunii Europene. Magistrații au declarat câteva articole importante ale tratatelor drept „incompatibile” cu Constituția poloneză. Astfel, Polonia a afirmat primatul dreptului polonez asupra celui european. Decizia Curții Constituționale poloneze a intrat în vigoare pe 12 octombrie.

Acesta nu este doar cazul Poloniei. Vice-ministrul Justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a publicat la acea vreme mai multe postări în care a transmis că „sentința Tribunalului Constituțional polonez corespunde pozițiilor tribunalelor altor țări” membre ale Uniunii Europene (UE), oferind drept exemplu Germania, Spania și România.

Avocatul Gheorghe Piperea: „S-ar putea să ajung să fiu pro-RoExit”

Revenind însă, avocatul Gheorghe Piperea a precizat că „părtinirea și caracterul subiectiv al acestor concluzii (n.r. se face referire la primarea dreptului european) duc către transformarea euroscepticismului în eurofobie”. „Celor care apasă pedala accelerației către această concluzie, le reamintesc ce spun chinezii seculari: ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple.

Că tot mă suspectează radio Europa liberă de partizanat pro-RoExit: nu sunt pentru RoExit, mai ales că acest popor a plătit enorm pentru apartenența la acest club regresist și din ce în ce mai totalitar, dar s-ar putea să ajung să fiu, curând”, a conchis avocatul Gheorghe Piperea mesajul publicat într-o postare de pe pagina sa de Facebook.