România, pe lista neagră la Bruxelles? Polonia ne-a dat exemplu. „Democrația este pusă la încercare”
- Sabina Popescu
- 14 octombrie 2021, 23:24
România ar putea să piardă toate fondurile oferite de Comisia Europeană. Vice-ministrul Justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a publicat, marți, pe rețelele de socializare mai multe postări în care spune că „sentința Tribunalului Constituțional polonez corespunde pozițiilor tribunalelor altor țări” membre ale Uniunii Europene (UE), oferind drept exemplu Germania, Spania și România. Poziția vice-ministrului vine în contextul în care autoritatea judiciară poloneză a decis că dreptul național primează celui european, încălcând astfel un principiu esențial integrării în UE.
Curtea Constituțională din Polonia a decis, recent, că dreptul național primează celui european. Magistrații au numit câteva articole importante ale tratatelor drept „incompatibile” cu Constituția poloneză. Decizia Curții poloneze a intrat în vigoare marți, 12 octombrie, și ar putea atrage retragerea finanțării din partea UE.
România riscă să piardă banii de la Bruxelles
Însă acesta nu este doar cazul Poloniei. Vice-ministrul Justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a publicat, marți, pe rețelele de socializare mai multe postări în care spune că „sentința Tribunalului Constituțional polonez corespunde pozițiilor tribunalelor altor țări” membre ale Uniunii Europene (UE), oferind drept exemplu Germania, Spania și România.
Comisia Europeană va condiționa plata tranșelor de bani europeni acordați prin PNRR de realizarea unor reforme precise în justiție, cu termene clare. Guvernul și Parlamentul vor fi supuse presiunilor pentru a adopta actele normative propuse. Astfel, dacă nu va face reformele pe care și le-a asumat în justiție, România nu va putea transmite cererile de plată către Comisia Europeană. Pe cale de consecință, nu se vor putea deconta banii pentru investițiile prinse în PNRR.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus, în legătură cu situația Poloniei și decizia Curții Constituționale, că are „datoria să apere funcţionarea corespunzătoare a ordinii legale a Uniunii ... şi va asigura că drepturile europenilor conform tratatelor sunt în continuare protejate”.
„Democrația este pusă la încercare”
Nu este prima dată când Polonia se află în conflict cu Comisia Europeană. Încă de când Guvernul condus de Partidul Lege și Justiție (PiS) a preluat puterea, în anul 2015, oficialii de la Varșovia au purtat dispute cu Bruxellesul pe tema reformelor din justiție, libertății presei și drepturilor persoanelor care fac parte din comunitatea LGBT.
Conflictul s-a agravat însă, după ce Curtea Constituțională poloneză a decis că dreptul național primează celui european. Se susține că decizia Curții poloneze reprezintă un prim pas al statului de a se retrage din UE, însă premierul Mateusz Morawiecki a oferit asigurări că guvernul de la Varșovia nu urmărește un astfel de lucru.
„Noi vrem o comunitate de respect şi nu o grupare a celor care sunt egali şi mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a spus premierul Poloniei.
Premierul Poloniei: Ne aflăm „la o cotitură în istoria UE”
Mateusz Morawiecki a acuzat instituțiile UE de încălcarea drepturilor statelor membre ale uniunii și a subliniat că democrația se află, în prezent, în fața unor provocări majore.
„Suntem într-un moment crucial, am putea spune că suntem la o cotitură în istoria UE. Democraţia este pusă la încercare - cât de mult vor da înapoi naţiunile europene în faţa acestei uzurpări desfăşurate de unele instituţii ale UE?”, a mai spus premierul Mateusz Morawiecki.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, aliat al Guvernului condus de Mateusz Morawiecki, a semnat, sâmbătă, o rezoluție în care afirmă că „se fac eforturi pentru a priva statele membre de puteri pe care nu le-au cedat niciodată Uniunii Europene, fără revizuirea tratatelor UE şi prin extinderi viclene de competenţe”, relatează Reuters.