Aceste pensii au fost majorate cu 20%. Ordinul a fost dat în ajunul Anului Nou

Aceste pensii au fost majorate cu 20%.  Ordinul a fost dat în ajunul Anului Nou Sursa foto: Arhiva EVZ

Salariile și pensiile speciale ale magistraților au fost majorate pe ascuns, printr-un ordin semnat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. În vreme ce guvernul a majorat pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, pensia specială medie pentru magistrați va crește cu aproximativ 4.000 de lei.

Ordinul în baza căruia vor fi majorate salariile și pensiile speciale pentru magistrați a fost semnat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe 30 decembrie, când toată lumea se gândea la Anul Nou. Majorarea va fi de circa 20% și va intra în vigoare, în luna februarie, pentru salariile aferente lunii ianuarie.

Astfel, ministrul Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care a majorat Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) pentru magistrați, de la 465 de lei la 605 lei. Indicele este luat în calcul la stabilirea salariilor și pensiilor speciale ale magistraților. Pensiile speciale pentru magistrați sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată.

„Începând cu data prezentului ordin, drepturile salariale ale judecatorilor din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate si al curtilor de apel, precum si ale asistentilor judiciari se stabilesc avand in vedere valoarea de referinta sectoriala de 605,225 lei”, prevede ordinul de ministru semnat de Cătălin Predoiu pe 30 decembrie 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: arhivă EVZ

Cum se justifică ministrul Predoiu

După semnarea ordinului, Cătălin Predoiu și-a justificat semnătura prin teama ca ministerul să nu se confrunte cu un val de procese deschise de magistrați. El a spus că, prin semnarea acestui ordin, ministerul a evitat cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați.

„Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a susținut Predoiu, conform Hotnews.

El a promis că va îndrepta aceste discrepanțe salariale din sistemul judiciar, prin elaborarea unei noi legi a salarizării unitare a magistraților. Această lege nu va fi elaborată acum, spune ministrul, ci mai târziu, spre finalul anului.

Salariile medii din Justiție

În prezent, până la aplicarea majorării, salariul mediu pentru judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune este 8.765,5 lei. Astfel, salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință: judecători - 13.369 lei; procurori - 13.473 lei, grefieri - 5.232 lei; personal conex - 2.988 lei; consilieri probațiune 4.985 lei.

Pe de altă parte, pensia specială medie pentru magistrați a fost calculată la nivelul lunii decembrie, de 20.159 lei.

După noua majorare, cu 20%, salariul mediu în justiție va ajunge la circa 10.518 lei, iar pensia medie specială primită de magistrați va ajune la la aproximativ 24.190 de lei

Sursa: arhiva EVZ

Cu cât au crescut pensiile pentru restul populației

Pe de altă parte, pensia minimă a fost majorată de la 800 la 1.000 de lei, iar celelalte pensii au fost majorate cu 10%, începând cu luna ianuarie. În vreme ce Cătălin Predoiu semna ordinul de majorare a salariilor și pensiilor speciale pentru magistrați, ministrul Muncii, Marius Budăi, își făcea un titlu de glorie din acordarea unui ajutor de până la 1.200 de lei, în luna ianuarie, pentru pensionarii cu venituri reduse. Aceștia au primit, doar în prima lună a anului, 2.200 de lei.

„Avem pensia minimă majorată cu 25% de la 800 de lei la 1.000 de lei şi valoarea punctului majorat de la 1.442 la 1.586. Am vrut să se vadă tipărit şi pe acel cupon din luna ianuarie şi sprijinul financiar pe care îl acordăm seniorilor acestei ţări care au pensia mai mică sau egală cu 1.600 de lei. În 4-5 ianuarie vom începe să facem plați spre Poșta Română care va vira banii oamenilor, astfel încât calendarul să nu fie încălcat. Nu există niciun risc ca aceste plăți să nu se facă în cuantumul majorat”, spunea Marius Budăi în ajunul Crăciunului.