Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât plătește un fumător pentru o ȚIGARĂ INTERZISĂ. Aproape 2.000 de avertismente și AMENZI, în prima lună în care s-a aplicat LEGE ANTI-FUMAT
Cât plătește un fumător pentru o ȚIGARĂ INTERZISĂ. Aproape 2.000 de avertismente și AMENZI, în prima lună în care s-a aplicat LEGE ANTI-FUMAT

Cât plătește un fumător pentru o ȚIGARĂ INTERZISĂ. Aproape 2.000 de avertismente și AMENZI, în prima lună în care s-a aplicat LEGE ANTI-FUMAT

La o lună de la intrarea în vigoare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, denumită și Legea anti-fumat, IGSU transmite că, în toată țara, au fost aplicate aproape 2.000 de sancțiuni și avertismente celor care au fumat în spațiile interzise. Circa 800 de fumători au plătit amenzi de aproape 200.000 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru o țigară, un împătimit al tutunului a fost taxat cu aproximativ 250 de lei.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis bilanțul primei luni de când a intrat în vigoare Legea anti-fumat. Conform propriilor evidenţe, de la intrarea în vigoare a prevederilor legislative în domeniu, poliţia locală şi structurile competente din componenţa Ministerului Afacerilor Interne (Pompierii, Poliția, Poliția de Frontieră, Jandarmeria) au aplicat, la nivel naţional, 1.043 de avertismente şi 795 amenzi, în cuantum de 186.900 lei.

Un calcul simplu arată că, în medie, un fumător sancționat a plătit o amendă de 235 de lei, echivalentul a 15 pachete de țigări.

De asemenea, din 17 martie și până în prezent, la nivel național au fost desfăşurate peste 600 de acţiuni preventive, prin intermediul cărora au fost transmise informaţii legate de normele de aplicare a legislaţiei, materiale de informare preventivă, fiind derulate instruiri ale salariaţilor din cadrul diverşilor operatori economici şi prelucrări ale legislaţiei în unităţi de învăţământ.

IGSU precizează că, în cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfăşoară zilnic, conform propriilor competenţe, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră au în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016

Unde te pot „arde” cu amenda

Legea nr. 15/ 2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a intrat în vigoare la data de 17 martie. Conform prevederilor legale, se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

Sesizările cetăţenilor privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către structurile de Poliţie Locală sau către structurile MAI, cu evitarea apelării numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 – linie destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea sau bunurile oamenilor.

IGSU atenționează, totodată, asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice „Fumatul interzis” şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

Pe lângă efectele nocive asupra sănătății, fumatul rămâne o cauză a incendiilor. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, în primele trei luni ale acestui an, la nivel naţional, 8% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul.